Pravda za Davida
65

Protesti u Banjoj Luci: Dragičević poručio da neće biti proslave Nove godine, pozvao sve na proteste u nedjelju

Klix.ba
Foto: M. D./Klix.ba
Foto: M. D./Klix.ba
Večeras oko 18 sati počeli su novi protesti grupe "Pravda za Davida" u Banjoj Luci na Trgu Krajine. Okupljeni, njih blizu dvije stotine, predvođeni Davorom Dragičevićem kao i u prethodnom periodu ponovilo je iste zahtjeve. Dragičević je kazao da će u nedjelju iznijeti nove zahtjeve čiji će rok za ispunjenje biti 9. januar 2019. godine.

19:52 - Članovi grupe "Pravda za Davida" mirno su se razišli nakon policijskog upozorenja.

19:45 - Majka Davida Dragičevića, Suzana Radanović, zahvalila se svim ljudima širom Bosne i Hercegovine i regiona koji su se okupili zbog njenog sina Davida.

19:40 - "Proslave Nove godine ovdje neće biti. Mi ćemo biti na Trgu Krajine. Milorad Dodik je zločinac", kazao je Dragičević i poručio policajcima da ih je Milorad Dodik poslao na Trg da ih ubije.

19:35 - Davor Dragičević, kao i svi učesnici večerašnjeg skupa, zaustavili su se pored sata na Trgu Krajine gdje se nalaze i medijske ekipe.

"Slikajte sve pripadnike MUP-a koji su večeras ovdje. Vidjet ćete kako će biti sankcionisani. Imali su pravo da odbiju naređenja zločinca Lukača i svih ostalih. Sve će ih stići kazna", rekao je Dragičević.

Foto: M. D./Klix.ba
Foto: M. D./Klix.ba

On je pozvao sve građane da u nedjelju u 18 sati dođu na Trg Krajine i dodao da je predao zahtjev.

"Mi smo gradska raja. Mi nismo Milorad Dodik, ni njegov Emir Kusturica i ostali. Svaki dan ćemo biti u 18 sati na Davidovom trgu. Za vikend će se sve promijeniti, vidjet ćete. Iznijet ću zahtjeve koji će se morati realizovati do 9. januara. U tim zahtjevima bit ćete i vi, u plavim uniformama. A jednog dana neka vam Lukač hrani djecu", poručio je Dragičević policajcima koji su se nalazi na Trgu Krajine.

19:33 - Kolona se neprestano kreće po Trgu Krajine jer policija ne dozvoljava zaustavljanje i okupljanje. Policajci prate kolonu.

19:30 - Grupa se sada kreće iza Davora Dragičevića koji šeta po Trgu Krajine, ali bez zaustavljanja. Njega prati nekoliko policajaca, dok su sa svih strana trga, prema riječima reportera Klix.ba, raspoređene policijske snage. Ostali učesnici kolone zvižde i uzvikuju "Ko je ubio Davida?".

19:25 - Davor Dragičević se obratio svim okupljenim poručivši da će u nedjelju biti održan veličanstven skup te se zahvalio svima koji su i večeras izašli kako bi tražili pravdu za njegovog sina Davida.

19:23 - Kolona je od Palate predsjednika RS-a nastavila dalje te se zaustavila ispred Gradske uprave gdje skandiraju "Igore, p*****" i "Pravda za Davida".

19:17 - Grupa prolazi pored Palate predsjednica RS-a pjevajući pjesmu "Klinac u getu". Zaustavili su se ispred Palate i uzvikuju "Ubice, ubice..."

Foto: M. D./Klix.ba
Foto: M. D./Klix.ba

19:12 - Kolona prolazi pored policijskog kordona na Trgu Krajine i mirno šetaju sredinom ulice pri tome blokirajući saobraćaj.

[VSLIKA]12[/VSLIKA]

19:10 - Više od hiljadu Banjalučana kreće se ponovo ka Trgu Krajine. Tamo ih čekaju jake policijske snage, koje su im prije sat vremena poručile da se mirno raziđu kako policija ne bi bila primorana da upotrijebi silu.

Foto: M. D./Klix.ba
Foto: M. D./Klix.ba

19:05 - Kolona je 50 metara prije zgrade Policijske uprave u Banjoj Luci odlučila skrenuti te se uputiti u drugom pravcu. Prema riječima reportera Klix.ba policajci koji su očekivali dolazak grupe "Pravda za Davida" djelovali su zbunjeno kada je kolona u posljednjem trenutku skrenula.

18:55 - Davor Dragičević traži od svih učesnika da poštuju propise i da ulicu pređu preko pješačkog prijelaza. Kolona je skrenula prema Gradskom mostu.

Foto: M. D./Klix.ba
Foto: M. D./Klix.ba

18:50 - Banjalučani se sada kreću prema zgradi Policijske uprave dok skandiraju "Hapsite Lukača", "Lukaču, ubico"... Saobraćaj je tokom prolaska kolone na nekim mjestima obustavljen.

18:45 - Učesnici šetnje skandiraju "Svi na ulice..." dok hodaju trotoarom, tako da se saobraćaj neometano odvija.

Foto: M. D./Klix.ba
Foto: M. D./Klix.ba

18:35 - Reporter portala Klix.ba koji prati kolonu izvještava da se sve više građana priključuje koloni koja se vraća nazad.

18:27 - Šetnja se odvija bez ikakvih incidenata. Banjalučkim ulicama odjekuje "Pravda za Davida..."

Foto: M. D./Klix.ba
Foto: M. D./Klix.ba

18:20 - Grupa se zaustavila pred kućom koju je, prema policijskoj verziji, kobne noći u martu ove godine opljačkao David Dragičević. Nakon kraće stanke, kolona se nastavila kretati prema mostu iznad rijeke Crkvene gdje je pronađeno tijelo mladića.

Foto: M. D./Klix.ba
Foto: M. D./Klix.ba

18:17 - Sve više ljudi nalazi se u koloni. Sada će može reći da u mirnoj šetnji učestvuje više od hiljadu Banjalučana.

Foto: M. D./Klix.ba
Foto: M. D./Klix.ba

18:15 - Davor Dragičević je okupljenima poručio: "Nedjelja u 18 sati. Evo i dozvole MUP-a", a isto je potvrdio i poslanik u NSRS Draško Stanivuković koji se nalaze u koloni koji je poručio da će u nedjelju biti održan najveći skup do sada.

18:12 - "Kolona se kreće prema naselju Lauš. Kako javlja reporter portala Klix.ba iz Banje Luke ne zna se tačno gdje će se grupa zaustaviti.

Foto: M. D./Klix.ba
Foto: M. D./Klix.ba

18:09 - Ulicama odjekuje "Lukaču, ubico", a učesnici šetnje pozivaju ostale građane da im se pridruže. Pozivaju i one koji gledaju s prozora da izađu na ulicu i pridruže se grupi.

18:07 - Broj učesnika šetnje se povećao. Više stotina Banjalučana mirno šeta ulicama dok uzvikuju "Ubice, ubice...", "Pravda, pravda..."

18:02 - Grupa od blizu dvije stotine Banjalučana kreće u mirnu šetnju predvođenu Davorom Dragičevićem. Poručuju da ne žele izazivati sukobe već biti dostojanstveni, javlja reporter Klix.ba iz Banje Luke.

18:00 - Policija je saopćila okupljenima da se trebaju skloniti sa Trga Krajine s obzirom da nemaju dozvolu za okupljanje te da će u protivnom policija iskoristiti zakonsko pravo da upotrijebi silu kako bi spriječili nezakonito održavanje skupa.

Foto: M. D./Klix.ba
Foto: M. D./Klix.ba

17:55 - Davor Dragičević se obratio okupljenima, kazavši kako će svoje zahtjeve iznijeti u nedjelju u 18 sati, a da će se oni morati realizirati do 9. januara.

"U nedjelju u 18 sati bit će održan veličanstven skup. Pozivam sve da dođu i podrže Davida, Davora, Suzanu i Teodoru. Dođite ovdje na trg za mog sina", kazao je Davor.

Foto: M. D./Klix.ba
Foto: M. D./Klix.ba

17:50 - Na Trgu Krajine i večeras se nalaze jake policijske snage, javlja reporter Klix.ba.

Od utorka je zabranjeno okupljanje grupi "Pravda za Davida" na Trgu Krajine, a uklonjeni su spomenik, fotografije, cvijeće i svijeće koje su mjesecima stajale u centru Banje Luke u znak sjećanja za Davida.

Foto: M. D./Klix.ba
Foto: M. D./Klix.ba

U srijedu navečer nezadovoljni građani su održali mirnu protestnu šetnju putem kojih je David hodao prije nego što je skončao u rijeci Crkvenoj.

Oni traže odgovore na pitanja ko je naredio i ubio Davida Dragičevića te zahtjevaju procesuiranje osoba koji su bili uključeni, a za krivce mjesecima optužuju vrh MUP-a RS-a.