Sustići zemlje regije
71

Plenković u Briselu: Zauzimat ćemo se za dalji napredak BiH prema EU, to nam je posebno bitno

M. G.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Hrvatski premijer Andrej Plenković rekao je danas da će se njegova zemlja zauzimati za daljnji napredak Bosne i Hercegovine u evropskim integracijama kako bi sustigla zemlje u okruženju.

"Mi ćemo zagovarati dalji napredak Bosne i Hercegovine, koja nam je posebno bitna kako bi i ona uhvatila korak s drugim zemljama regije koje su ispred nje", rekao je Plenković, dolazeći na samit čelnika EU-a i njihovih kolega iz šest zemalja zapadnog Balkana.

Dodao je da je Hrvatska pomogla Bosni i Hercegovini da 2016. godine podnese zahtjev za članstvo, nakon toga se prošle godine borila da dobije kandidatski status i da će se sada truditi da dobije što bolje zaključke.

Evropska komisija je 8. novembra objavila izvještaj o napretku zemalja kandidata u kojima je preporučila otvaranje pregovora s Ukrajinom i Moldavijom, kandidatski status za Gruziju, a da će Bosna i Hercegovina dobiti preporuku kada postigne dovoljan stepen usklađenosti s kriterijima za članstvo.

Uprkos tome, grupa zemalja u kojima je Hrvatska snažno se zauzima da i Bosna i Hercegovina dobije zeleno svjetlo za otvaranje pregovora.

Nakon samita EU-zapadni Balkan, u četvrtak se održava dvodnevni samit čelnika 27 država članica pred kojima su dvije važne teme - odluke o proširenju te o reviziji višegodišnjeg budžeta. Najveća prepreka dogovoru su prijetnje mađarskog premijera Viktora Orbana vetom.

Evropska komisija je u srijedu odmrznula 10,2 milijarde eura kohezijskih sredstava Mađarskoj nakon što je ocijenila da je Budimpešta poduzela mjere za rješavanje pitanja nezavisnosti pravosuđa, no 21 milijarda je ostala blokirana.