Sjećanje na Safeta Mavrića Ćaku
4

Planinari iz BiH i regije osvojili Hajlu

FENA
Grupa planinara iz BiH zajedno s planinarima iz država regiona sudjelovala je na Memorijalnom pohodu na Hajlu, koji se tradicionalno održava u znak sjećanja na alpinistu Safeta Mavrića Ćaku iz Novog Pazara smrtno stradalom na toj planini.

Ovogodišnji memorijal okupio je oko 210 planinara iz država regiona, a vrh Hajle (2.403 mnv) osvojilo je 109 planinara.

Iz Planinarsko-smučarskog društva "Hajla" Rožaje navode da je uspon bio zahtjevan jer su, uz niske temperature zraka, na pojedinim mjestima bili snježni nanosi viši od dva metra, a na usponu prema grebenu bilo je leda što je zahtijevalo alpinističku opremu.

Ovogodišnji pohod otvorio je predsjednik Općine Rožaje Nusret Kalač. Predsjednik PSD "Hajla" Feka Kurtagić bio je glavni koordinator svih aktivnosti, a vodiči uspona bili su članovi PSD "Hajla" Semir Kardović, Zulfikar Zuko Kurtagić i Anisa Demić. Njima su pomagali i ostali članovi tog društva, a uspješnom usponu doprinio je i Željko Dulić, planinar iz Novog Sada.

Šesnaesti memorijalni pohod na Hajlu proteklog vikenda organiziralo je PSD "Hajla" Rožaje, a pokrovitelji tog događaja su Općina Rožaje i Turistička organizacija Rožaje.

Safet Mavrić Ćako smrtno je stradao na Hajli kod Rožaja 6. januara 1997. godine, planini koju je najviše volio i na kojoj se pripremao za velike ekspedicije i osvajanje najviših vrhova.