Planina Tete Blanche
117

Petorica skijaša se nasmrt smrzli na švicarskim Alpama, traga se za šestim

M. G.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Tijela petorice nestalih skijaša pronađena su u švicarskim Alpama, saopćila je policija. Lokalne vlasti i dalje tragaju za šestom osobom.

Ogromna operacija potrage i spašavanja pokrenuta je u subotu nakon što je grupa nestala u blizini 3.706 metara visoke planine Tete Blanche.

Krenuli su iz Zermatta, doma čuvene planine Matterhorn, na ski turu prema Arolli duž švicarsko-italijanske granice.

Pet od šest skijaša pronađeno je u 21:20 po lokalnom vremenu bez znakova života, navodi se u saopćenju policije švicarskog kantona Valais.

Vlasti su ranije rekle za BBC da su svi skijaši švicarski državljani i da imaju od 21 do 58 godina.

Lokalna policija je saopćila da su timovi sa obje strane rute bili upozoreni, ali je operaciju ometalo loše vrijeme.

U Alpama već nekoliko dana puše jak vjetar, a u protekla 24 sata i jake snježne padavine. Saas-Fee, zimsko odmaralište u susjedstvu Zermatta, trenutno je odsječeno snijegom.

Anjan Truffer, šef zračne spasilačke službe Zermatta, rekao je za BBC da je vrijeme bilo toliko loše da "letenje nije opcija", uz "veoma jak vjetar, jak snijeg, veliku opasnost od lavina i nultu vidljivost".

Truffer je rekao da je grupu možda savladalo loše vrijeme, a ne lavina, jer su nestali na dijelu rute Zermatt Arolla gdje je rizik od lavine mali.

Posljednji signal iz grupe zabilježen je preko noći. To "nije bilo verbalno", rekao je gospodin Truffer, ali je omogućilo spasilačkim službama da steknu grubu ideju o njihovoj lokaciji.

Ruta od Zermatta do Arolle dio je poznate 120 km duge "Haute Route" od Zermatta do Chamonixa.

Veoma je popularan, ali pogodan samo za najiskusnije skijaše, a može trajati nekoliko dana.