O Izbornom zakonu
368

Palmer: Nismo tu da trošimo bilo čije vrijeme, na stolu su teška pitanja

N. V.
Palmer u Neumu (Foto: E. M./Klix.ba)
Palmer u Neumu (Foto: E. M./Klix.ba)
U Neumu su u toku razgovori izaslanika SAD-a i EU Matthewa Palmera i Angeline Eichhorst s domaćim političarima i ekspertima o izbornim reformama. Palmer i Eichhorst su nakon jutarnje runde pregovora razgovarali s novinarima pokazavši izrazit optimizam.

Ono što je Palmer naglasio jeste da je atmosfera pozitivna, ali i ozbiljna s obzirom na to da je na stolu mnogo izazova i teških pitanja koje treba riješiti: "To što je optimistično ne znači da je lako, ovo su veoma teška pitanja".

"Drago mi je što smo u Neumu i radimo na ovom zaista važnom pitanju jačanja integriteta izbornog procesa. U svakom slučaju nama je veoma drago da imamo priliku razgovarati u ovom formatu. Mnogo je toga što će biti na dnevnom redu, neka od tih pitanja su teža od drugih, pogotovo su teški tehnički aspekti izmjena koje se tiču integriteta izbornog procesa", rekao je na početku svog obraćanja.

Na pitanje novinara o tome koliko je realno da će problem biti konačno riješen, Palmer je poručio da međunarodna zajednica nije tu da troši vrijeme.

"Mi nismo tu da traćimo bilo čije vrijeme, da ne postoji mogućnost rješavanja problema, da ne postoji uvjeravanje da rješenje može dobiti podršku, da ne vjerujemo da je sve to moguće, mi ne bismo bili ovdje", naglasio je.

Ovaj američki izaslanik za Izborni zakon otkrio je da su za stolom i brojni eksperti, koji zajedno s političarima pokušavaju doći do najboljeg rješenja, a takvo rješenje je, prema riječima Palmera, ono koje je u skladu s najvišim standardima Evrope.

"Osim političkih lidera koji su s nama, diskusiji su se priključili i eksperti s ciljem rješavanja nekih od težih pitanja. Lideri i eksperti su se okupili oko istog cilja, kako bi razgovarali o smislenim temama, kako bi se postigao dogovor koji bi mogao biti predstavljen u parlamentu i dobiti većinu glasova", rekao je.

Kazao je da će sutra razgovarati i sa članovima Interresorne parlamentarne radne grupe za izmjene Izbornog zakona, među kojima su i Srbi te da će oni na taj način učestvovati u pregovorima.