Historijski dan
88

Otvoren počasni konzulat Republike Kazahstan u Sarajevu

E. Sk.
Foto: I. Š./Klix.ba
(Foto: I. Š./Klix.ba)
Povodom otvaranja počasnog konzulata Republike Kazahstan u Sarajevu i obilježavanja Dana nezavisnosti Republike Kazahstan, održan je svečani prijem kojem je prisustvovao i regionalni ambasador Kazahstana iz Zagreba Toležan Barlibajev.

Proces otvaranja konzulata započet je još 2017. godine, s ciljem da se proširi saradnja dvije zemlje i uspostave kvalitetni odnosi između Bosne i Hercegovine i Kazahstana na kulturnom, privrednom i turističkom planu.

"Otvaranje počasnog konzulata je veoma bitan događaj za političke odnose ove dvije prijateljske zemlje. Danas je historijski dan za odnose Republike Kazahstan i Bosne i Hercegovine", kazao je Barlibajev.

Kako je naveo, fokusirat će se na saradnju dvije zemlje u korist naroda obje države.

Ahmet Halilović, pomoćnik ministra vanjskih poslova BiH također je izrazio svoje zadovoljstvo.

"Nadamo se jednom novom početku, dobrim političkim odnosima dvije prijateljske zemlje, svakako će prisustvo počasnog konzulata u BiH i njegova aktivnost doprinijeti razvoju ekonomskih odnosa kao jako važnom segmentu. Naravno, naš je plan u narednim godinama da intenziviramo našu saradnju, kako ekonomsku, tako i političku i nadamo se da će ovo rezultirati i drugim oblicima diplomatskog predstavljanja", kazao jje Halilović.

U cilju promocije poslovnih potencijala, osnovana je i Asocijacija "Berkut" sa sjedištem u Sarajevu, koja bi trebala da omogući razmjenu poslovnih informacija, organizira privredne susrete, vrši redovne analize poslovnih mogućnosti, pruža pomoć u izradi projekata i razvojnih programa.