{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Osumnjičeni za ratne zločine Damir Lipovac izručen BiH

3.11.2015. u 16:26
0
17
Osumnjičeni za ratne zločine Damir Lipovac izručen BiH
0
Na Međunarodnom aerodromu u Sarajevu, danas realizirano izručenje Damira Lipovca, osumnjičenog za ratne zločine, na području Dervente, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.
Optuženi Lipovac izručen je iz Kraljevine Nizozemske, gdje se nalazio više godina, a izručenje je zatraženo na temelju zahtjeva Tužilaštva BiH.

Tokom provođenja istrage, u potrazi za osumnjičenim, tužilac i istražitelji Tužilaštva BiH, došli su do saznanja da je navedeni napustio prostor BiH i naknadnim provjerama utvrđeno je da se nalazi na području Kraljevine Nizozemske, gdje je boravio više godina.

Nakon toga, pokrenute su intenzivne aktivnosti za lociranje i izručenje ovog osumnjičenog pravosuđu BiH, te su nakon više aktivnosti i podnesaka tužiteljstva, vlasti Kraljevine Nizozemske, odobrile izručenje pravosuđu naše zemlje.

U okviru navedenih aktivnosti, predstavnici Tužilaštva BiH išli su u Nizozemsku, na razgovore u relevantnim institucijama, zahtjevajući izručenje ovog optuženog i njegovo procesuiranje u Bosni i Hercegovini.

Tužilaštvo BiH izražava zahvalnosti vlastima Kraljevine Nizozemske i institucijama koje su bile uključene u ovaj proces, na realiziranom izručenju, čime je omogućeno da optuženi bude izručen i procesuiran u BH pravosudnim institucijama, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Damir Lipovac, rođen 05.10.1970. godine u Derventi, državljanin je BiH i R Hrvatske. Tereti se da je u mjesecu junu 1992. godine, na području općine Derventa, kao pripadnik 103. brigade HVO Derventa i zapovjednik logora koji je formiran u prostorijama osnovne škole u mjestu Poljari, postupao protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata, te počinio ratne zločine nad žrtvama srpske nacionalnosti sa područja Dervente.

On je optužen za sudjelovanje u nezakonitom zarobljavanju oko 70-100 civila srpske nacionalnosti, na lokalitetu škole koja je formirana kao logor, sa stražom i ograđena bodljikavom žicom, gdje su civili bili izloženi nečovječnom postupanju, ubojstvima, mučenjima i raznim oblicima fizičkog i psihičkog zlostavljanja.

Optuženi se tereti da je lično počinio ubistvo dvojice zatočenika, pucanjem u njih iz vatrenog oružja iz neposredne blizine, te da je lično učestvovao u mučenjima, premlaćivanjima i zlostavljanjima zatočenika na naročito ponižavajuće načine, kao i za pljačkanje imovine zatočenika, kojima je naredio da sav novac i dragocjenosti skupe na deku u sredini prostorije, što je nakon toga prisvojio.

Optuženi Lipovac, tereti se za krivično djelo-ratni zločin protiv civilnog stanovništva. Optužnica je podignuta i potvrđena u septembru 2008. godine, navodi se u saopćenju Tužilaštva BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: