Međunarodni dan
71

Osma Galerija volonterizma okupila 200 volontera iz cijele BiH

Klix.ba
Osma Galerija volonterizma, završna manifestacija projekta "Volontiranje je cool!“, kojom se, sada već tradicionalno, obilježava Međunarodni dan volontera, održana je danas u prostorijama hotela Hills na Ilidži. Organizator manifestacije je Centar za razvoj omladinskog aktivizma CROA.

Manifestacija je na jednom mjestu okupila više od 200 volontera iz čak 40 osnovnih škola sa područja Kiseljaka, Bugojna, Foča-Ustikolina (FBiH), Goražda, Gruda, Ilidže, Ilijaša, Konjica, Ljubuškog, Čapljine, Mostara, Posušja, Sarajeva, Širokog Brijega, Stoca, Trnova FBiH i Vogošće.

Učenici volonteri su ovom prilikom predstavili svoj volonterski rad i angažman u zajednicama, a ove godine impresivnih 50.000 volonterskih sati oni su dali razvoju lokalnih zajednica. Na današnjem događaju oni su razmijenili iskustva koja su stekli učešćem u projektu "Volontiranje je cool!”, ali i promovirali korisne efekte volonterizma, te pozvali vršnjake na razmišljanje i uključivanje u volonterski rad.

U muzičkom dijelu programa Galerije volonterizma učenike su zabavljali Neno Murić i Emina Tufo. Oni su, također, svojim primjerom i volonterskim angažmanom na Galeriji ukazali na plemenitost i značaj volontiranja u zajednici.

Manifestaciju su svojim prisustvom podržali i Nihada Čolić, pomoćnica ministra za obrazovanje, nauku i mlade KS, Azra Mulahasanović, predstavnica Misije OSCE-a u BiH, Sanid Zirak, pomoćnik načelnika Općine Goražde, Amra Bojčić u ime Općine Ilidža, predstavnici Unicefa, predstavnici Općine Konjic...

"'Volontiranje je cool!' je projekat koji se realizuje već osam godina u Bosni i Hercegovini. Naši učenici volonteri prepoznaju probleme lokalne zajednice i svojim volonterskim aktivnostima doprinose njihovom rješavanju. Također, bh. poslodavci, društveno odgovorne kompanije, međunarodne organizacije i muzičari prepoznaju značaj realizacije projekta za naše učenike, pa i sami učestvuju u projektu na način da obezbijede nagradu za školu koja učestvuje u projektu ili obraduju učenike svojim nastupom. 'Volontiranje je cool!' je jedan humani projekat, projekat koji uči našu djecu pravim vrijednostima, ali i nas odrasle, jer gledajući njihove volonterske aktivnosti i sami poželimo biti njihov dio. Svake godine imamo nove škole koje žele da budu dio projekta, ali i nove prijatelje projekta. Galerijom volonterizma obilježavamo Međunarodni dan volontera i čestitamo našim volonterima što su bili odgovorni građani našeg društva- rekla je povodom završetka manifestacije Amela Sirovina u ime Centra za razvoj omladinskog aktivizma CROA.