vijesti
0

Orban doputovao u dvodnevnu posjetu Srbiji

FENA
Viktor Orban (Foto: EPA)
Viktor Orban (Foto: EPA)
Mađarski premijer Viktor Orban doputovao je u nedjelju u dvodnevnu službenu posjetu Srbiji, a u niškoj zračnoj luci "Konstantin Veliki" uz najviše državne i vojne počasti dočekali su ga premijer Srbije Aleksandar Vučić, ministri u srbijanskoj vladi i predsjednik Skupštine Vojvodine Istvan Pasztor.

Tokom dvodnevnog boravka u Srbiji delegacije Mađarske planirana je posjeta dvojice premijera gradilištu autoceste na Koridoru 10, koji kroz Srbiju povezuje Austriju, Mađarsku, Sloveniju i Hrvatsku s Bugarskom i Turskom na istoku, i Makedonijom i Grčkom na jugu, te srpsko-mađarski poslovni forum.

Za ponedjeljak je predviđena zajednička sjednica dviju vlada, bilateralni susreti ministara, te sastanak tet-a-tet dvojice premijera koji će se na zajedničkoj konferenciji obratiti medijima. Osim zajedničke sjednice vlade Srbije i vlade Mađarske, predviđeno je i svečano potpisivanje sporazuma.

Vučić, Orban i Pasztor sudjelovat će i u radu Poslovnog foruma u organizaciji Gospodarske komore Srbije i Nacionalne trgovinske kuće Mađarske koji će predvoditi čenici ove dvije institucije Marko Čadež i Zsanett Ducsai-Olah.

U agendi srpsko-mađarskog poslovnog foruma su poljoprivreda, prehrambena industrija, farmacija, kemijska industrija, građevina, energetika, zaštita okoliša i obnovljivi izvori energije, strojarstvo, tekstilna indistrija i proizvodnja namještaja.