Sarajevo
53

Općina Stari Grad osigurala potrepštine za školovanje djece romskih porodica iz naselja Mošćanica

B. R.
Uručivanje potrepština djeci iz romskih porodica (Foto: Općina Stari Grad Sarajevo)
Uručivanje potrepština djeci iz romskih porodica (Foto: Općina Stari Grad Sarajevo)
U naselju Mošćanica živi desetak romskih porodica u kojima je dvanaestoro djece koja pohađaju Osnovnu školu "Vrhbosna". Općina Stari Grad Sarajevo osigurala im je sve ono što je potrebno za školovanje.

Kako su saopćili iz ove lokalne zajednice, načelnik Ibrahim Hadžibajrić (NES) je uručio udžbenike, ruksake sa školskim priborom te odjeću i obuću potrebne za polazak u novu školsku godinu. Susret je bio prilika da se Hadžibajrić upozna sa njihovim problemima i razmotre načini kako im pomoći da imaju što bolje uslove za život i inkluziju u društvo.

Iz Općine Stari Grad su poručili da je pomoć u obrazovanju djece ključna je za bolju budućnost romske zajednice. Šeherzada Abazi je majka jedanaestoro djece, od kojih već ima 35 unučadi. U naselju Mošćanica živi već 37 godina.

"Mi želimo da nam djeca idu u školu, ali Romi za to često nemaju uslova. Želimo da nam djeca završe škole i nađu posao. Evo, dobili su pribor, odjeću i obuću da idu uredni i čisti u školu, mnogo mi znači ovo. Obrazovanje može dati čovjeku bolji život i posao da može lijepo da živi" kazala je Abazi.

Prema njenim riječima, ova pomoć mnogo znači.

"Dobila sam nedavno mašinu i frižider od načelnika. Sve što tražimo, on nam ispuni. Preživljavamo teško, jedan sin skuplja papir, on ima sedmoro djece. Drugi sin se bavi prodajom. Načelnik Hadžibajrić pomaže koliko može i mnogo ga poštujemo. On nas tretira na najbolji mogući način i svaka mu čast na tome", dodaje Abazi.

Njen sin Emre Abazi školuje troje djece.

"Otac sam sedmoro djece, troje ide u školu i oni su dobili opremu. Ovo nam mnogo znači, jer živimo jako teško. Rođen sam i cijeli život proveo na Mošćanici, živim od sakupljanja papira i starog željeza. Ja se nisam imao mogućnosti školovati, ali moja djeca imaju tu priliku i trudim se da oni imaju bolji život od mene. Načelnik Hadžibajrić nam mnogo pomaže i hvala mu zbog toga", izjavio je Emre.

Kako je navedeno, Hadžibajrić je ranijih godina osiguravao djeci iz romskih porodica i školarine kako bi im pomogao u procesu obrazovanja, a na početku svake školske godine dobijaju školski pribor i ruksake. Korisnici su i svih ostalih prava, za koja postoji zakonska osnova u vidu jednokratnih novčanih pomoći, dječijeg doplatka i zdravstvene zaštite, saopćili su iz Općine Stari Grad.