Sarajevo
0

Općina Stari Grad: Blizu smo realizacije radova na Trgu Alije Izetbegovića

D. Be.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Općina Stari Grad saopćila je danas, nakon pisanja portala Klix.ba o ruglu u centru Sarajeva, da je s Komisijom za očuvanje nacionalnih spomenika BiH održala niz sastanaka i da se pristupilo izradi novog projekta za sanaciju Trga Alije Izetbegovića.
Općinske službe navode da nije tačno da nisu radili ništa, osim međusobnih optužbi, jer su intenzivno radili na iznalaženju zajedničkog rješenja. Podsjetit ćemo da su radovi počeli u augustu, a nakon četiri mjeseca radovi se i dalje ne izvode.

"Općinski načelnik Ibrahim Hadžibajrić i predsjednik Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH Faruk Kapidžić, kao i predstavnici nadležnih službi Općine Stari Grad Sarajevo, Komisije i Federalnog ministarstva prostornog uređenja održali su niz sastanaka na ovu temu, s ciljem postizanja najboljeg rješenja, u interesu svih građana", navode.

Općina Stari Grad je, prema smjernicama Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH pristupila izradi novog projekta za uređenje Trga oslobođenja-Alija Izetbegović.

"Sa velikim zadovoljstvo vas informišemo da je postignut dogovor, te da je Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH dala pozitivno mišljenje na projekat.

Projekat je upućen Federalnom ministarstvu prostornog uređenja gdje također očekujemo pozitivan ishod. Dakle, ne očekujemo više nikakve smetnje po pitanju realizacije radova na Trgu oslobođenja-Alija Izetbegović za koje vjerujemo da će biti nastavljeni prije kraja ove godine", dodali su.

Na kraju su se složili sa pisanjem portala Klix.ba da bi se na ovom mjestu u centru Sarajeva danas trebala igrati djeca, fotografisati turisti ili partije šaha igrati penzioneri umjesto što je trg ograđen žutom trakom već četiri mjeseca.

"Zbog toga smo i pokrenuli ovaj projekat, da svima bude bolje, ljepše i uslovnije. Zbog toga i postoji lokalna samouprava, da osigurava bolje uslove života svojim građanima. Nismo računali da ćemo naići na određene smetnje u ovom projektu, ali i njih smo uspješno prevazišli", poručili su.