vijesti
52

Općina Novi Grad uspostvila Odsjek za legalizaciju bespravne gradnje

FENA
Na području sarajevske općine Novi Grad ima 12.000 bespravno izgrađenih objekata, a u općinskoj Službi za urbanizam, imovinskopravne, geodetske poslove i katastar nekretnina početkom ove godine zatečeno je 5.386 neriješenih zahtjeva za legalizaciju.

U Informaciji o legalizaciji objekata izgrađenih bez odobrenja koju su vijećnici Općinskog vijeća Novi Grad primili k znanju na posljednoj sjednici se navodi "da ima veći broj objekata, za koje građani nisu ni podnijeli zahtjev za legalizaciju, u rokovima kako je to propisamo Odlukom o legalizaciji, što je jedan od problema čijim će se rješavanjem pozabaviti nadležne službe u saradnji s Ministarstvom za prostorno uređenje i zaštite okoliša Kantona Sarajevo".

Zahtjevi za legalizaciju kao i svi ostali zahtjevi u Službi, rješavani su bez reda i hronologije, odnosno bez utvrđenog jasnog plana rješavanja. Radilo se stihijski i s dosta improvizacija. Postupci su vođeni nestručno i površno, usporeno i nesistematično. Uviđaji na licu mjesta su obavljani neplanirano i bez prethodne pripreme, a zapisnici s uviđaja uglavnom su sastavljani nekvalitetno,s obzirom na to da su pravnici bili potpuno isključeni iz uviđaja. Zbog toga su izlasci na lice mjesta zavisili, nažalost, od volje vještaka, odnosno od volje pojedinaca, navodi se u Informaciji.

Dalje se navodi da je rad na predmetima legalizacije bio potpuno usporen, tako da u godišnjim izvještajima o upravnom rješavanju nisu prikazivani predmeti legalizacije zbog niskog procenta riješenosti.

"Sve se svodilo na konstataciju da legalizacija predstavlja problem, uz nemogućnost poduzimanja bilo kakvih mjera za njegovo rješavanje. Takvo stanje je godinama trajalo, problemi se uvećavali, uz stalno povećanje nezadovoljstva građana. Neefikasan rad Općinske inspekcije i neaktivan rad sekretara mjesnih zajednica, kao i njihova nedovoljna koordinacija, umnogome su doprinijeli usložnjavanju nagomilanih problema u postupku legalizacije. Državni službenici-voditelji postupka koji su radili na predmetima legalizacije, ponašali su se u sklopu općeg stanja u Službi, a njihov broj na ovim poslovima je bio nedovoljan", stoji u Informaciji.

Posljedica su brojni zahtjevi s isteklim rokom za rješavanje, podnijeti prije pet do šest godina. Također, postupak legalizacije bespravno izgrađenih objekata podrazumijeva i obavezu investitora da plate niz propisanih novčanih naknada odmah po prijemu rješenja o naknadnoj urbanističkoj saglasnosti.

Kako znatan dio stanovništva nije bio u finansijskoj mogućnosti da blagovremeno izmiri utvrđene naknade, to je i postupak legalizacije objekata bio usporen što ilustrira podatak iz službene evidencije da je od 8.272 podnesena zahtjeva za izdavanje naknadne urbanističke saglasnosti, od 1. aprila 2006. do 13. septembra 2013. podneseno samo 1.110 zahtjeva za izdavanje naknadnog odobrenja za građenje.

U Informaciji se navodi da se Općina u postupku legalizacije susreće s problemom da Ministarstvo za boračka pitanja KS-a ne uplaćuje naknade za pogodnost lokacije-rentu, za pripadnike boračke populacije, kojima je shodno Zakonu o dopunskim pravima boraca i branitelja, rješenjem službi za boračka pitanja utvrđeno pravo na oslobađanje plaćanja naknade za pogodnost lokacije-rente za objekte do 200 metara kvadratnih. Po tom osnovu Ministarstvo za boračka pitanja KS-a duguje Općini Novi Grad oko dva miliona KM.

Odlukom načelnika kao prva mjera rješavanja problema legalizacije, formiran je poseban Odsjek za legalizaciju u okviru Službe. Odsjek je popunjen s tri državna službenika-diplomirani pravnici, dva vještaka urbanista, dva vještaka geodetske struke sa četiri volontera, također diplomirana pravnika. Također, na prijedlog načelnika, Općinsko vijeće je usvojilo Odluku o izmjenama i dopunama Odluke o građevinskom zemljištu, nakon čega je od općinskog načelnika doneseno Uputstvo o načinu i uvjetima primjene Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o građevinskom zemljištu, kojim je data mogućnost fizičkim osobama obročno plaćanje utvrđene naknade za pogodnost lokacije-rentu.

Navedenim Uputstvom je predviđeno da su investitori dužni uplatiti iznos od 30 posto utvrđene naknade po prijemu rješenja kojim se odobrava obročno plaćanje, a ostatak utvrđene naknade dužni su uplaćivati u jednakim mjesečnim ratama, koje ne mogu biti manje od 50 KM i to najduže do sedam godina.

Plaćanjem iznosa od 30 posto utvrđene naknade za pogodnost lokacije-rente od investitora, stiču se uvjeti za izdavanje rješenja o naknadnom odobrenju za građenje, uz ispunjenje i ostalih zakonom propisanih uvjeta.

Nakon usvojene Odluke i donijetog Uputstva, građani su informirani o mogućnosti obročnog plaćanja naknade za pogodnost loakcije-rente, te je potom uslijedilo podnošenje zahtjeva za obročno plaćanje naknade, potpisivanje zapisnika i izjave i već su ovih dana izdata prva rješenja.

Od 1. januara do 1. septembra ove godine je riješeno i arhivirano u novoformiranom Odsjeku za legalizaciju 589 predmeta, a voditelji postupaka su poslali 1.420 pismenih poziva za upotpunu zahtjeva. Za znatan dio istih predmeta su stranke već izvršile upotpunu zahtjeva, te su predmeti vraćeni iz rokovnika u rad i pripremljeni su za obavljanje uviđaja na licu mjesta.

Preduzete mjere, a posebno Odluka i Uputstvo dali su prve rezultate u finansijskom smislu. Započet je proces obročnog plaćanja naknade za pogodnost loakcije-rente, što će imati svoje efekte u redovnijem i efikasnijem punjenju budžeta Općine.

Iz Općine Novi Grad navode da je Odluka o obročnom plaćanju naknade za pogodnost lokacije-rente prvo originalno rješenje u Kantonu zbog čega dobijaju brojne upite iz drugih općina, koji traže objašnjenja o novouspostavljenom obročnom plaćanju naknade u kontekstu legalizacije.

Intencija je Odsjeka za legalizaciju da u toku jedne radne sedmice, građanima dostavi 50-60 rješenja i drugih akata koji se odnose na predmete legalizacije. Uspostavljena je nova organizacija, predmeti se rješavaju planski i vremenski su sistematizovani uz prethodno definiranje plana uviđaja na licu mjesta. Sve to predstavlja realnu garanciju da će se predmeti iz oblasti legalizacije u narednom periodu efikasnije i uspješnije rješavati, navodi se u Informaciji o legalizaciji objekata izgrađenih bez odobrenja na području općine Novi Grad Sarajevo.