Godišnjica
32

Okupili se mostarski gimnazijalci: Nakon 40 godina ponovo zajedno

Piše: R. D.
Foto: Klix.ba
(Foto: Klix.ba)
Nekadašnji učenici Gimanzije Aleksa Šantić u Mostaru proslavljaju 40 godina mature te su se tom prilikom okupili došavši doslovno iz svih krajeva svijeta. Generacija je to koja broji više od 200 bivših učenika, od kojih su većina uspješni i poštovani članovi društva.

Branka Barać, profesorica engleskog jezika u Gimnaziji Mostar jedna je od najzaslužnijih za ovo i neka ranija okupljanja.

"Ovo je generacija 1977. godine, rođeni 1958., poprilično smo godina nakupili, ali smo ponosni što smo danas okupili 110 bivših učenika ove škole, koji dolaze iz doslovno svih krajeva svijeta. Svaka zemlja Evrope, Amerika, Australija, imamo kolegu i s Novog Zelanda. Emocije su takve da mnogi govore kako večeras od uzbuđenja nisu spavali.Tu je s nama danas i direktor škole jer imamo ideju da osnujemo Alumni škole, da bismo angažirali bivše učenike da malo pomognu, godišnjim prilozima ili na slične načine, da se malo popravi situacija u našoj školi, da olakšamo današnjim generacijama", govori nam gospođa Barać, vidno uzbuđena zbog susreta s nekim od kolega iz klupe koje nije vidjela cijelih 40 godina.

Barać dodaje kako su bili jedna složna i uspješna generacija, da imaju 22 ljekara, dekana, rektora, profesora, a što je najvažnije da su ostali prijatelji i poslije gimnazijskih dana.

"Svi kažemo niste se ništa promijenili, ali ipak jesmo. Opet, sa ovim emocijama kao da ponovo imamo tih 19 godina kad smo izašli iz ove zgrade. Fasada je malo drugačija kao i ovog grada, ali iznutra smo kao i grad, koji ima ovo srce, kao i naših 110 ljudi", zaključila je naša sagovornica.

Branka Jaganjac nije bila u Mostaru svih tih 40 godina jer je poslije srednje škole otišla na studije u Sarajevo, a onda u bijeli svijet.

"Danas sam nevjerovatno uzbuđena jer i ovaj grad prvi put vidim nakon toliko godina. Tada sam još bila Mandić, otišla sam na fakultet u Sarajevu i onda me je život odveo dalje. Medicina, vječito studiranje, jedno dijete, drugo, onda smo odselili u Prag kada je krenuo rat. Drago mi je da sam našla razlog da mogu doći u svoj Mostar", rekla nam je Branka Jaganjac, kazavši da je posebno sretna jer je dugo godina nije imala kontakta ni sa kim iz generacije.

S okupljenim maturantima susreo se i današnji zamjenik direktora Gimnazije Haris Idriz, iznenađen velikim odazivom ove generacije.

"Lijepo je da bivši učenici nastavljaju kontakt sa svojom školom i kao uspješni ljudi se vraćaju te pokušavaju se sjetiti tih školskih dana koji su njima značili više nego sam proces školovanja. Ovo za Gimnaziju znači mnogo, da njeni alumnisti pomažu današnjim generacijama koje se školuju pod ovim svodom", kazao je zamjenik direktora Haris Idriz.

Nakon okupljanja ispred zgrade gimnazije uslijedilo je fotografisanje, odlazak u razrede i prozivka. Kasnije je predviđeno druženje u bašti restorana Radobolja i večera u restoranu Romanca.