Moguća eskalacija?
51

Okršaj na granici: U razmjeni vatre izraelske i egipatske vojske poginuo jedan vojnik

B. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Egipatski vojnik ubijen je u ponedjeljak u razmjeni vatre s izraelskim snagama na prijelazu Rafah na granici Egipta s Pojasom Gaze, javljaju izraelski mediji.

Još uvijek nema komentara egipatskih i izraelskih vlasti. O incidentu, koji su izraelski mediji opisali kao "neobičan", prvi je izvijestio izraelski Channel 13.

Izraelski medij Kan je objavio da je jedan egipatski vojnik ubijen u razmjeni vatre. Kanal 13 je saopćio da izraelska vojska istražuje incident.

Daily News Egypt, nezavisne egipatske novine na engleskom jeziku, citirale su neimenovane izvore kako su egipatski vojnici bili "pogođeni" masakrom u Rafi u nedjelju, u kojem je izraelsko bombardovanje dovelo do smrti 45 Palestinaca u kampu za raseljenje.

Izraelske snage zauzele su granični prijelaz Rafah ranije ovog mjeseca dok je vojska proširila kopnenu invaziju Gaze.

Okupacija prijelaza povećala je napetosti između Egipta i Izraela, ugrozivši 45 godina mira između dviju zemalja koje su prethodno vodile četiri rata.

Izraelsko preuzimanje prijelaza razljutilo je Egipat, koji inače blisko sarađuje s Izraelom u sigurnosnim pitanjima. Egipatski vojni izvor rekao je za Middle East Eye da "nije bilo operativne koordinacije" između Egipta i Izraela prije nego što je prijelaz zauzet.

Sedam dana nakon što je Izrael upao na prijelaz, Egipat je rasporedio dodatne oklopne transportere i vojnike na svoju granicu s Gazom u sjeveroistočnom Sinaju, prema Sinai Foundation for Human Rights.

Kairo je također odbio otvoriti granični prijelaz s egipatske strane dok se izraelska vojska ne povuče, rekavši da je upravljanje prijelazom isključivo egipatsko-palestinska stvar.