Nakon sastanka
244

Ogrešević: Pred Bosnom i Hercegovinom su bolji dani, imamo prijatelje u Briselu

M. G.
Nakon današnjeg sastanka u Briselu oglasio se i predsjednik Narodnog evropskog saveza (NES) Nermin Ogrešević.

Kako je naveo, u Briselu su danas podržali Politički sporazum o principima za osiguranje funkcionalne BiH koja ostvaruje iskorake na putu ka EU.

"Sporazumom smo ponovili svoju opredijeljenost za očuvanje i izgradnju mirne, stabilne, suverene i nezavisne funkcionalne evropske države Bosne i Hercegovine. Hvala predsjedniku Evropskog vijeća Charlesu Michelu, koji je organizirao sastanak", kazao je Ogrešević.

Nažalost, dodao je on, sporazum nije jednoglasno prihvaćen i to je slika BiH, koju su neki od učesnika sastanka od početka željeli poslati iz evropske prijestonice.

"Međutim, probosanske stranke, među kojima je i NES, aktivno su učestvovale i nisu im prepustile da sami vode proces. Ohrabruje pristup čelnika EU, koji su iznijeli jasan stav da žele vidjeti napredak Bosne i Hecegovine, i kada su u pitanju procesi u našoj zemlji, ali i na njenom evropskom putu", dodao je predsjednik NES-a.

Uprkos svim pokušajima opstrukcija, zaključio je on, optimista je da su pred nama bolji dani.

"Posebno jer u borbi za jaču, razvijeniju, evropsku BiH imamo prijatelje u Briselu i domaće snage koje su tu borbu spremne iznijeti", zaključuje Ogrešević.