Naplaćivali radna mjesta
24

Određen pritvor dvojici pripadnika Granične policije i još jednoj osobi iz akcije Konak

D. Be.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Sud BiH odredio je jednomjesečni pritvor na prijedlog Tužilaštva BiH za osumnjičene pripadnike Granične policije BiH Rejhana Rakovića i Ensara Saličinovića te Kenita Čakića. Oni su uhapšeni u okviru akcije "Konak".
Navedeni osumnjičeni su pod istragom zbog krivičnih djela zloupotrebe položaja ili ovlasti, primanja dara i drugih oblika koristi i protuzakonitog posredovanja, koja se odnose na koruptivna ponašanja i aktivnosti prilikom natječaja za prijem uposlenika u Graničnu policiju BiH.

Konkretno, osumnjičeni se terete da su tokom 2020. i 2021. godine zahtijevali i primili određeni novčani iznos, kako bi osigurali prijem u radni odnos u Graničnu policiju Bosne i Hercegovine. Kako saznajemo za prijem kadeta traženo je između 15 i 20 hiljada KM.

Jedan od dvojice uhapšenih je Rejhan Raković kojeg su policijski službenici uhvatili na autoputu kod naplatne rampe. Prema saznanju Klix.ba on je sa sobom imao 100.000 KM podijeljenih u koverte sa po 15.000 KM.

Pritvor je određen zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi osumnjičeni mogli ometati istragu, prikrivati dokaze, vršiti utjecaj na svjedoke ili saučesnike, te ponoviti kazneno djelo ili dovršiti započeto.

Tokom izvršenih pretresa kod jednog osumnjičenog pronađen je novac koji potiče iz počinjenog krivičnog djela, a također u narednom periodu predstoji više potrebnih vještačenja i drugih radnji dokazivanja, zbog kojih je potrebno da osumnjičeni budu u pritvoru kako ne bi mogli ometati istragu i rad policijskih organa.