Vojni veterani
16

Objavljen videosnimak Amerikanaca zarobljenih u regiji Harkov

S. Š. U.
Izvor: Twitter
Izvor: Twitter
Američki vojni veterani koji su ranije bili nestali i za koje se danima nije čulo, ipak se nalaze u zarobljeništvu. Ruska vojska ih je zarobila u ukrajinskoj regiji Harkov, a objavljen je i video snimak.
Alexander Drueke i Andy Tai Ngoc Huynh koji su živjeli u Alabami, otišli u Ukrajinu da pomognu u borbi protiv ruske agresije.

Jučer je glasnogovornik Bijele kuće John Kirby kazao kako ne može potvrditi njihov nestanak, ali da će ukoliko budu pronađeni, američka administracija učiniti sve što je moguće kako bi vojnike sigurno vratila kući.

[TWITTER]1537839968734695424[/TWITTER]

"Ja sam Alexander Drueke. Ja sam protiv rata", kazao je Drueke, jedan od zarobljenih američkih državljana koji je posljednji dio izjave rekao i na ruskom jeziku.

Video zarobljenog vojnika pojavio se na društvenoj mreži Twitter ispod kojega je navedeno da se radi o prvom videu zarobljenih "američkih volontera Alexander Dryuka i Andya Huna, koje su zarobili u regiji Harkova".

Kolege dvojice zarobljenih Amerikanaca kazali su da su tokom borbi u regiji Harkova su svi obavještajni podaci ukrajinske vojske bili netačni, što je omogućilo Rusima da zarobe dio jedinice.