Luka Sevastopolj
21

Objavljen video koji prikazuje napad bespilotnih plovila na rusku crnomorsku flotu

B.H.
Screenshot: Twitter
Screenshot: Twitter
Rusija je u subotu okrivila Ukrajinu za masovni napad dronovima na pomorske brodove i civilna plovila na Krimu, nazvavši ga "terorističkim činom".

Videozapis napada, koji je objavljen na Twitteru, prikazuje trenutak kada su dronovi eksplozivom gađali brodove ruske Crnomorske flote u luci u Sevastopolju, najvećem krimskom gradu.

Drugi snimak prikazuje rusku paljbu s brodova i helikoptera kojom pokušavaju onesposobiti dron. Na snimci se vide eksplozije na obali Krima. Bespilotna plovila su prvi put primijećena na obalama Crnog mora u septembru ove godine.

Mihail Razvožajev, guverner Sevastopolja, saopćio je putem ruskih državnih medijima da je grad bio meta "najmasovnijeg napada daljinski upravljanih površinskih vozila" od početka sukoba.

Razvozhayev je u subotu rekao da "nijedan objekt u gradu nije pogođen" tokom napada te da je "situacija mirna i pod kontrolom. Svi operativni timovi su u pripravnosti", prenijeli su mediji.

Nakon napada bespilotnim letjelicama, rusko Ministarstvo odbrane u subotu je saopćilo da pauzira svoj ugovor o isporuci žita s Ukrajinom. Rusija tvrdi da je Britanija umiješana u napad.