Ostavlja posljedice
17

Novo istraživanje pokazuje dugoročno oštećenje pluća nakon koronavirusa

L. K.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Novo britansko istraživanje sugeriše da COVID-19 može uzrokovati plućne abnormalnosti koje se mogu otkriti i više od tri mjeseca nakon što su pacijenti zaraženi, piše BBC.

U istraživanju provedenom na deset pacijenata na Oxfordskom univerzitetu korištena je nova tehnika skeniranja kako bi se identificirala oštećenja koja nisu registrovana običnim skeniranjem.

Ova tehnika uključuje korištenje plina naziva ksenon tokom magnetne rezonance kako bi se stvorila slika oštećenja pluća. Tačnije, pacijenti udišu gas tokom pretrage.

Profesor Fergus Gleeson, koji vodi istraživanje, isprobao je svoju tehniku skeniranja na deset pacijenata u dobi između 19 i 69 godina.

Osam ispitanika je imalo probleme s kratkim dahom i umorom tri mjeseca nakon što su prebolovali koronavirus. Nijedan od njih nije trebao koristiti inhalator, a obični snimci nisu registrovali komplikacije na plućima.

S druge strane, Glessonova skeniranja na istih osam ispitanika su pokazala znakove oštećenja pluća, tj. one dijelove pluća iz kojih zrak otežano ide u krv, piše BBC.

Rezultati su naveli profesora Gleesona da planira ispitivanje do 100 ljudi kako bi utvrdio da li ista oštećenja imaju i oni koji nisu primljeni u bolnicu i nisu patili od tako ozbiljnih simptoma. Cilj je otkriti da li dolazi do oštećenja pluća i, ako dolazi, da li je trajno ili se vremenom rješava.