Nevjerovatna istrajnost
204

Novinar Wael Dahdouh nakon što je u Gazi ostao bez šest članova porodice: "Nema druge opcije nego nastaviti izvještavati"

F. H.
Screenshot: Twitter
Screenshot: Twitter
Šef ureda Al Jazeere za Gazu Wael Dahdouh postao je poznata osoba u cijelom svijetu zbog svog izvještavanja i ustrajnosti u nastavku rada unatoč golemim osobnim patnjama s kojima se suočio u posljednja tri mjeseca.

U izraelskim napadima ubijena je Dahdouhova supruga, dva njegova sina, kćer i unuk, kao i njegov snimatelj, Al Jazeerin Samer Abudaqa. Sam Dahdouh je povrijeđen u napadu u kojem je ubijen Abudaqa.

"Cijena je vrlo visoka, ali na kraju dana, pitamo se: 'Koja je druga opcija?' Sjedimo u svojim domovima, čekajući da projektili padnu. Napustiti ovaj posao, odustati od ove humanitarne poruke koju smo poslali? Ovo definitivno nije opcija", rekao je u intervju za američki NBC.

Govoreći o preostaloj porodici, Dahdouh je rekao da ga gotovo ne viđaju.

“Navikli su se na to i patili su. Ovo je vrlo velika žrtva koju su podnijeli, a tu su žrtvu podnijeli kako bi mi omogućili da nastavim svoj posao. Dakle, kada dođe vrijeme i njihova krv prolije i njihovi životi budu žrtvovani, ja bih ih trebao ostaviti i odustati od ovog posla? Nikada", poručio je Dahdouh.

Dahdou je dodao da se novinari u Gazi osjećaju iznevjerenim nedostatkom podrške s obzirom na visok broj smrtnih slučajeva među onima koji rade u enklavi.

“Mnogi palestinski novinari smatraju da smo iznevjereni, ostavljeni sami da se suočimo s ovim masakrom i pokoljem, a svijet nije gledao širu sliku, nije stvarno stao uz nas kako bismo željeli Osjećamo da nas dva puta ubijaju: jednom bombe i jednom ova šutnja, ovaj stidljivi način izražavanja podrške", poručio je novinar.