Kompanija Lukoil
0

Nova misteriozna smrt u Rusiji: Potpredsjednik naftnog giganta pronađen mrtav

F. H.
Vitalij Robertus
Vitalij Robertus
Vitalij Robertus, potpredsjednik Lukoila, drugog najvećeg proizvođača nafte u Rusiji, pronađen je mrtav u svom uredu u Moskvi u utorak.

Više ruskih Telegram kanala, uključujući nezavisni ruski novinarski projekt ASTRA i Baza, koji je povezan s ruskim sigurnosnim službama, izvijestili su u četvrtak da je Robertus pronađen obješen u svom uredu.

Ranije u srijedu, Lukoil je u saopćenju na svojoj web stranici rekao da je Robertus "iznenada" umro u 54. godini. Uzrok njegove smrti nije naveden.

"Prije smrti navodno se žalio na glavobolje", objavila je ASTRA.

Mediji VChK-OGPU, koji navodno imaju povlaštene informacije od ruskih snaga sigurnosti, rekli su da Robertus nije imao nikakvih hroničnih bolesti ili porodičnih problema, a uoči njegove smrti njegovi su ga poznanici vidjeli prisebnog i dobrog zdravlja, pozivajući se na neimenovane izvore.

Lukoil je rekao da Robertus radi s naftnim divom više od 30 godina, počevši kao ekonomist, te da je nagrađen državnim i resornim nagradama za uspjeh u razvoju domaćeg kompleksa goriva i energije.

"U našem sjećanju ostat će talentirani vođa, svestrana osoba, simpatičan suborac. Tim LUKOIL-a izražava duboku sućut porodici i prijateljima Vitalija Vladimiroviča Robertusa", stoji u saopćenju za javnost na internetskoj stranici Lukoila.

Robertus je četvrti top menadžer Lukoila koji je preminuo u posljednje dvije godine, objavila je ruska publikacija RTVI. Lukoil je u martu 2022. javno kritikovao rusku invaziju na Ukrajinu. Njegov upravni odbor izdao je tada izjavu u kojoj je izrazio "najdublju zabrinutost zbog tragičnih događaja u Ukrajini".

U maju 2022. godine, bivši top menadžer Lukoila, Alexander Subbotin, preminuo je pod misterioznim okolnostima u dobi od 44 godine. Pronađen je mrtav u podrumu kuće šamana u Mytishchiju, gradu sjeveroistočno od glavnog grada Moskve.

Tass je izvijestio da je otišao u šamanov dom "u stanju teške alkoholizirane i narkomanske opijenosti dan prije" njegove smrti. Njegovo tijelo otkriveno je u podrumu koji se navodno koristio za "jamajkanske voodoo rituale".

Prvog septembra 2022. Ravil Maganov, predsjednik Lukoila, pronađen je mrtav nakon što je pao s prozora bolnice u Moskvi. Okolnosti pada 67-godišnjaka ostale su nerazjašnjene. U Lukoilu je radio od 1993. godine. Press služba kompanije izvijestila je da je preminuo "nakon teške bolesti".

U oktobru 2023. godine Vladimir Nekrasov, predsjednik upravnog odbora kompanije, preminuo je u 66. godini života, navodno od akutnog zatajenja srca.