373. generacija
282

Nova generacija maturanata Karađoz-begove medrese prodefilovala kroz Mostar

Piše: R. D.
Foto: R. D./Klix.ba
(Foto: R. D./Klix.ba)
Karađoz-begove mederese ispratila je još jednu generaciju svojih maturanata. Momci i djevojke svečano odjeveni, s osmjehom na usnama prošetali su mostarskim ulicama, od Starog mosta, do Musale.

Meadin Mrndžić, razrednik ovogodišnje generacije maturanta kazao je da generacija broji 54 maturanta i da je specifična zbog nekoliko razloga.

"U ovoj generaciji imamo hafiza časnog Kur'ana, mladića koji je u toku svog školovanja uspio naučiti napamet cijeli Kur'an i dobio titulu hafiza. Ova generacija je i specifična po tome što je i vakifska generacija medrese, što smo istakli i na njihovom maturantskom panou. Oni su odvojili svoja sredstva, zajedno sa svojim odgajateljima i darovali svojoj Medresi, da bi ostali za sva vremena upisani u njenoj historiji, ne samo kao odlični učlenici, već kao i vakifi", kazao je razrednik Mrndžić.

Hazif kojeg je podarila ova generacija zove se Kasim Čelenka i dolazi iz Zenice.

"Ova generacija je Bosna i Hercegovina u malom, maturanti dolaze od Janje do Stoca. Skoro svi gradovi naše zemlje su sjedinjeni u ovu generaciju, 373. ukupno ili dvadesetoj poslijeratnoj", naveo je Mrndžić.

Prije maturantskog defilea organizovana je i promocija poštanske markice s obilježjem Karađoz-begove mederese, a sutra je planirana svečana akademija.