Nakon sastanka
71

Nikšić: Na stolu je direktan izbor članova Predsjedništva BiH i brisanje etničkog prefiksa

N. V.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Nakon sastanka opozicije u Federaciji Bosne i Hercegovine s izaslanicima Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država Angelinom Eichhorst i Matthewom Palmerom, izjavu je novinarima dao lider SDP-a Nermin Nikšić.

On je kazao da su lideri opozicije u FBiH danas prvi put imali priliku da čuju konkretne prijedloge za izmjene Izbornog zakona u BiH.

"Odmah da kažem da na stolu nije nikakvo rješenje, ali se pričalo o tome da se izjasnimo jesmo li spremni biti dio priče kako bi se riješila tri važna pitanja. Mi smo se o tome svakako izjašnjavali... Naravno da smo spremni učestvovati u razgovorima da bismo došli do rješenja, mada i mi među nama imamo različite prijedloge", rekao je Nikšić.

Naveo je da razgovori s međunarodnom zajednicom i SDA i HDZ-om idu u smjeru direktnog izbora i ukidanja etničkog prefiksa.

"Na stolu je direktan izbor članova Predsjedništva i ukidanje etničkog prefiksa članova Predsjedništva BiH, kao i kod izbora delegata državnog Doma naroda Parlamenta", rekao je.

Naglašava da SDP ne može podržati dvije izborne jedinice (Čovićev prijedlog), ali da će se izjasniti o svim prijedlozima koji budu na stolu.

Fahrudin Radončić
Fahrudin Radončić

Lider SBB-a Fahrudin Radončić rekao je da su današnji pregovori bili veoma otvoreni i da su svi rekli šta misle.

"Jasno, treba reći da je otpao indirektan izbor članova Predsjedništva i da se radi na nekim idejama gdje bi se brisali etnički prefiksi", rekao je Radončić.

Dodao je da je odgovornost opozicije da pomogne da dođe do rješenja i da to ne koristi u neku vrstu predizborne kampanje.

Govoreći o kritikama koje su se u javnosti čule na račun američkog izaslanika Matthewa Palmera, rekao je da je Palmer "dobronamjerni medijator koji ne favorizira nijednu stranu".

Povodom sastanka opozicije u Federaciji Bosne i Hercegovine s izaslanicima Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država Edin Forto, predsjednik Naše stranke, je izjavio:

"O izmjenama Izbornog zakona razgovaramo u posebnim okolnostima, u trenutku dok nam se doslovno prijeti ratom i otcjepljenjem. Također, imam jak dojam da je vladajuća koalicija na državnom nivou: SNSD, SDA, HDZ i DF dogovorila već skoro sve i sad traže samo neku vrstu alibija od opozicije. Naša stranka neće biti nikom alibi za bilo koja rješenja koja drugi dogovore nego ćemo isključivo vrednovati prijedloge na osnovu njihovog kvaliteta, bilo da glasamo o Ustavu, bilo da glasamo o Izbornom zakonu".