Prevencija bolesti
26

Nejra Lončarević istraživanjem otkrila koji prirodni dodatak prehrani pomaže očuvanju zdravlja

S.H.P.
Nejra Lončarević u julu ove godine je na Prirodno-matematičkom fakultetu u Sarajevu diplomirala na temu "Određivanje antioksidativne aktivnosti odabranih farmaceutskih preparata DPPH metodom". U svom istraživanju Lončarević je došla do rezultata vrijednih pažnje.

"Danas smo svi žrtve stresa, loših životnih navika, nekvalitetne prehrane. Postepeno postajemo bolesna nacija sa sve većim brojem oboljelih i osoba narušenog zdravlja. Sama priroda kao i određeni farmaceutski proizvodi nude nam veliki izbor prirodnih antioksidanata koji potpomažu očuvanju zdravlja, idealan su način prevencije i širok je dijapazon pozitivnog uticaja na zdravlje. I sama sam tokom školovanja imala potrebu koristiti prirodne ili pak one sintetske antioksidante jer sam vidjela da stres i umor narušavaju moje zdravlje. Upravo to je bio i jedan od razloga zašto sam odabrala ovu temu za diplomski rad.

Na tržištu se nudi dosta proizvoda uz tvrdnje da imaju antioksidativno dejstvo, ja sam odabrala osam proizvoda te odlučila iskoristiti svoje znanje da ispitam kvalitet sastojaka i njihovo dejstvo na organizam. Odabir proizvoda i istraživanje je neutralno, ali su me rezultati iznenadili. Drago mi je što na našem tržištu imamo kvalitetne proizvode koji mogu sačuvati naše zdravlje i pomoći nam ukoliko je ono već narušeno", rekla je Nejra za naš portal.

Da bismo mogli razumjeti njeno istraživanje i njegovu važnost za nas, Lončarević nam je objasnila šta su to anitoksidanti, te koji utjecaj oni imaju na slobodne radikale i oksidacijski stres, a samim tim i na naše zdravlje.

"Antioksidanti su tvari koje nastoje da se odupru oksidacijskom stresu. Njihova je uloga da neutraliziraju višak slobodnih radikala, zaštite ćelije od njihovih toksičnih učinaka, a imaju i doprinos u prevenciji bolesti. Povećano stvaranje slobodnih radikala i/ili nedovoljna antioksidativna zaštita dovodi do oksidacijskog stresa u ćeliji. Antioksidanti se moraju neprestano obnavljati u tijelu, kako bi se uvijek uspostavljala ravnoteža između njih i slobodnih radikala u istom", objasnila je Nejra Lončarević.

Zaštita zdravlja

Oksidativni procesi i štete nastale njihovim djelovanjem glavni su razlozi narušenog zdravlja i ubrzanog starenja. Naime, s godinama tijelo proizvodi manje prirodnih antioksidanta koji neutraliziraju djelovanje slobodnih radikala te je ponekad neophodno da antioksidante unosimo putem ishrane ili farmaceutskih preparata i time štitimo sopstveno zdravlje.

"Da bi se odredio antioksidativni kapacitet proizvoda, razvijen je veliki broj metoda koje se temelje na različitim mehanizmima odbrambenog sistema antioksidanata, poput uklanjanja slobodnih radikala. Upravo jednom od ovakvih metoda vršila sam istraživanje antioksidativne aktivnosti više farmaceutskih preparata. U pitanju je DPPH metoda, razvijena 1958. godine. DPPH metoda bazirana je na mjerenju sposobnosti vezanja antioksidanata za slobodni radikal", kazala je.

Za istraživanje je Lonačarević izabrala nekoliko proizvoda koji su dostupni na tržištu naše zemlje. Riječ je o osam farmaceutskih proizvoda kod kojih je Lončarević DPPH metodom istraživala antioksidativnu aktivnost.

Rezultati analize iskazani su parametrom IC50 vrijednosti koji se definiše kao koncentracija uzorka (farmaceutskog preparata, nekog biljnog ekstrakta ili standarda neke supstance) koja uzrokuje smanjenje prvobitne koncentracije DPPH radikala za 50 posto, a što je manji IC50, veća je antioksidacijska aktivnost.

"Na osnovu dobivenih eksperimentalnih podataka ustanovila sam da je uzorak GE132 kompanije International Health u poređenju s ostalim farmaceutskim proizvodima odličan antioksidans, koji je u rangu s poznatim standardima, za koje se zna da posjeduju dobra antioksidacijska svojstva", kazala je Lončarević.

Proizvod GE132 dao je odlične rezultate, vrijedne pažnje. Naime, rezultati su pokazali da imamo izuzetno kvalitetan proizvod na tržištu koji je dostupan svima.

"Smatram da je tajna kvaliteta ovog farmaceutskog preparata upravo u drugačijim aktivnim komponentama koje su nesvakidašnje za ovo područje. Kompanija International Health koristi supstance poput ekstrakta gljive Ganoderma lucidum, matične mliječi, ajkulinog proteinskog kompleksa, ekstrakta zelenog čaja i drugih aktivnih komponenti koje nisam pronašla u ostalih sedam analiziranih preparata.

Posebno me zainteresovala jedna od najbitnijih komponenti GE132, ekstrakt gljive Ganoderma lucidum, poznate kao Reishi gljiva, koja pokazuje izuzetna djelovanja protiv tumora te sadrži sastojke koji pozitivno utječu na imunološki sistem čovjeka. I sama sam prije analize bila skeptična po pitanju ovog farmaceutskog preparata dok se eksperimentalno nisam uvjerila u suprotno i utvrdila da GE132 ima izuzetnu antioksidacijsku aktivnost, kako je i medijski predstavljeno. Lijepo je što ne moramo ići van naše države u potrazi za kvalitetnim proizvodima", kazala je.

Ponosni na rezultate

Iz kompanije International Health kažu kako su veoma ponosni što je njihov proizvod GE132 uvršten u ovo istraživanje i što je imao najbolje rezultate.

"Ovo je još samo jedna potvrda kvaliteta sastojaka i djelovanja GE132, sto posto prirodnog antioksidanta. Sigurna sam da su ovo istraživanje i dobijeni rezultati našim dugogodišnjim korisnicima itekako od koristi, iako kvalitet proizvoda oni znaju najbolje, jer su osjetili direktne promjene u organizmu", kazala je Berina Stambol iz International Healtha.

Berina Stambol
Berina Stambol

Dodala je da kompanija godinama ulaže u kvalitet sastojaka, istraživanja, certifikate i način proizvodnje, s sve to kako bi bh. građanima osigurala siguran i prirodan dodatak prehrani koji pomaže očuvanju zdravlja.

GE132 je kompleks snažnih antioksidanata 100 posto prirodnog porijekla.

Komponente koje imaju sinergijsko djelovanje su jedinstvene na tržištu: ekstrakt gljive Reiši, matična mliječ, resveratrol, ajkulin proteinski kompleks, ekstrakt zelenog čaja i ekstrakt šipka. Udruženi, ovi sastojci djeluju kao imunomodulatori i na taj način osiguravaju očuvanje dobrog zdravlja te potpomažu brži oporavak kod već postojećih oboljenja.

S obzirom na tempo i način života, GE132 je dodatak prehrani koji se preporučuje za upotrebu svakom čovjeku. GE132, kao i svi drugi proizvodi kompanije, dostupan je u apotekama. Za više informacija na raspolaganju je tim za podršku: 033 21 34 34.