Nastavljen neposluh
219

Neizvjesna sudbina namjenske industrije u Bugojnu i Novom Travniku

E. M.
Okupljeni radnici BNT-a Novi Travnik
Okupljeni radnici BNT-a Novi Travnik
Radnici Bratstva Novi Travnik nastavili su radnički neposluh nakon što na sastanku u Vladi Federacije Bosne i Hercegovine nije ponuđeno nijedno rješenje koje bi pogodovalo njihovom statusu.

Agonija radnika namjenske industrije u Bosni i Hercegovini nastavlja se s obzirom na to da ništa nije riješeno na jučer održanom sastanku resornog ministra i predstavnika sindikata koji su prisustvovali razgovoru i izlaganju problema društva u kojem rade. Iz Bratstva nam je rečeno da im na sastanku u Sarajevu ništa nije ponuđeno te da su ostavljeni na cjedilu.

"Radnički neposluh još traje i držimo se zajedno sve dok nam ne isplate plate. Vlada nije ponudila nikakvo rješenje. Danas smo dobili informaciju da nas želi kupiti druga firma, koja ima dozvolu za naoružanje, ali nema mašina i radnika, i na tome sada rade, da odemo u stečaj", kazao nam je jedan od radnika te dodao da direktor još uvijek ne dolazi na posao.

Sastankom nisu bili zadovoljni ni predstavnici Binasa iz Bugojna, koji su u svom obraćanju ministru Nerminu Džindiću poručili da nije dovoljno smijeniti bivšeg direktora i misliti da je problem riješen.

"Predsjednik Sindikata Binasa je rekao ministru da nije dovoljno smijeniti Enesa Memića i misliti da je problem riješen, da nije dovoljno Binasu dati samo deklarativnu podršku, bez nečega konkretnog, da i dalje tražimo smjenu nadzornog odbora te da dođe u Binas i da vidi pravo stanje, koje je svakim danom sve gore. Ako nije u stanju riješiti probleme u firmama namjenske industrije, neka podnese ostavku. I naravno, ogromne kritike zbog nerada su dobili direktori i nadzorni odbori, što je još jedan dokaz da nije do radnika, nego do njih. Mi ne tražimo ništa puno. Posla i plate...", poručili su iz Sindikalne podružnice Binas Bugojno.

Radnicima Binasa plata nije isplaćena od augusta prošle godine, zbog čega je više od 70 njih odlučio napustiti državu kako bi osigurali egzistenciju za svoju porodicu, dok radnicima BNT-a nisu isplaćene dvije plate, treću zarađuju, kao ni regres i drugi zaostaci.