Političko sučeljavanje
2.4k

Nakon sinoćnje "drame" večeras iznenadna TV debata Izetbegovića, Bećirovića i Hadžikadića

N. V.
Screenshot: FTV
Screenshot: FTV
Na Federalnoj televiziji u 20:10 sati počela je predizborna debata kandidata za članove Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda bošnjačkog naroda, a u njoj učestvuju Mirsad Hadžikadić, ali i Bakir Izetbegović i Denis Bećirović.
Slična debata je trebala biti održana sinoć u Pressingu na N1 televiziji, no SDA-ov kandidat Bakir Izetbegović nije došao, a prava drama nastala je nakon što je Denis Bećirović, koji je došao u emisiju, na samom početku odlučio otići.

Mnogi su taj potez osudili kazavši da je time ponizio glasače, dok pojedini smatraju i da je ispravno postupio.

Koliko mu koristi takav postupak biće jasno 2. oktobra, no ono što je definitivno, jeste da je Bećirović sinoć napravio pravu "predstavu" za javnost, pogotovo kad se uzme u obzir da je sigurno znao da Izetbegović neće doći.

Izetbegović na debatama nije učestvovao ni 2014. godine kada je bio kandidat, što je i razlog Bećirovićevog odlaska iz emisije. On je kazao da ne želi igrati na pomoćnom terenu i da Izetbegović ne može pobijediti, a da se ne pojavi ni u jednoj TV debati.

"Prije svega želim reći da sam se vrlo ozbiljno i odgovorno za funkciju člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine i da sam na početku možda i jedan od rijetkih koji je predočio šta sam radio u prethodne četiri godine", rekao je Bećirović tokom kratkog predstavljanja svog programa.

On je istakao da je prvi kandidat koji je javno predstavio viziju Bosne i Hercegovine, programske osnove i programske prioritete, te da je predočio sedam programskih prioriteta.

"Jačanje socijalne i pravedne države, ujedinjenje oko životnih pitanja i budućnosti, ubrzani put u EU i NATO, jačanje ekonomije, povezivanje BiH i dijaspore, jačanje državnog identiteta, jačanje solidarnosti u društvu", rekao je Bećirović.

Nakon njega javnosti se obratio kandidat Mirsad Hadžikadić koji je kazao da je BiH na prekretnici.

"Drugoga oktobra nisu izbori nego referendum o budućnosti BiH. vidimo rezultate i ovakvih politika o čemu govori gospodin Bećrivoić. Sinoć je Bećirović pokazao šta misli o građanima bez obzira na ovo sve što je sada rekao. Ignorisao je i uvrijedio je čovjeka koji je sjedio do njega, ponašao se kao da nije tu, nazvao me tri do pet posto nebitnim", rekao je Hadžikadić.

Pokazao je, istakao je Hadžikadić, da je za njega bitan samo Bakir Izetbegović, kao da se bori za poziciju Bakira Izetbegovića, a ne člana Predsjedništva BiH.

Kandidat ispred SDA Bakir Izetbegović rekao je da je njegova stranka napravila program za sljedeća dva mandata koje je fokusirala kroz pet politika.

"Izmjena ustava, Izbornog zakona, vladavina prava, borba protiv korupcije, implementacija presuda Evropskog suda za ljudska prava, napredak na EU i NATO putu, infrastruktura, mladi, ekonomija itd. To je moj fokus mog programa rad u predsjedništvu", rekao je Izetbegović.

Dodao je da su građani na raskršću "ili idemo u najveću krizu ili idemo u najbržu obnovu postdejtonsku jer su se stekli uslovi i za drugo jer naša ekonomija može da eskplodira u naredne četiri godini".

"Dići ćemo ekonomiju tako da će se životni standard dići na način da ćemo imati 50 posto veću platu na kraju mandata", rekao je Izetbegović.