Prosječno tri pića dnevno
0

Najviše se pije u Evropskoj uniji

SRNA
Odrasle osobe na području Evropske unije u toku godine popiju prosječno 12,5 litara čistog alkohola, odnosno u prosjeku tri pića dnevno, što je više nego bilo gdje drugo u svijetu, pokazuje zajedničko istraživanje Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) i Evropske komisije.

"Istraživanje, koje je u srijedu objavila Svjetska zdravstvena organizacija, pokazuje da evropska potrošnja alkohola, koja je dvostruko veća od prosječne potrošnje u svijetu, ima jasne zdravstvene posljedice za one koji piju, njihovu neposrednu okolinu i društvo u cjelini", izjavila je regionalni direktor SZO-a za Evropu Zsuzsanna Jakab.

Analiza je pokazala da se po navikama pijenja alkohola na području EU mogu odvojiti četiri jasne cjeline – istočna Evropa, zapadna Evropa, nordijske zemlje i južna Evropa.

Najviše se alkohola popije na području evropskog istoka s prosječno 14,5 litara čistog alkohola za godinu dana po odrasloj osobi, a najmanje u nordijskim zemljama, gdje je prosjek 10,4 litara.

Najviše čašica uz hranu popije se na jugu Evropske unije, a najmanje u nordijskim zemljama i na istoku Evrope, gdje pijenje često znači i opijanje.

U posljednjih desetak godina uočeno je i da raste potrošnja alkohola u nordijskim zemljama i na istoku EU, dok opada u zapadnoj i južnoj Evropi.

Prema posljednjim raspoloživim podacima iz 2004. godine, mortalitet od alkohola u EU iznosi 57 na sto hiljada stanovnika za muškarce i 15 za žene, ali je  on najviši na istoku Evrope 129 za muškarce i 27 za žene, a najniži je na jugu 30 za muškarce i 10 za žene. 
Prema tim podacima, osobe pod utjecajem alkohola skrivile su smrt 5.500 muškaraca i 2.000 žena na području EU, najčešće vožnjom u pijanom stanju. Za 11,8 posto svih smrti u dobnoj grupi od 15 do 64 godine u EU odgovoran je alkohol.