Na proljeće početak gradnje Roditeljske kuće u RS-u

Na proljeće početak gradnje Roditeljske kuće u RS-u
0
S
SRNA
26.1.2015. u 10:25
2
komentara
0

dijeljenja
Na proljeće početak gradnje Roditeljske kuće u RS-u Foto: Arhiv/Klix.ba
Izgradnja prve Roditeljske kuće u Republici Srpskoj, koja je namijenjena djeci koja se liječe od malignih bolesti, trebalo bi da počne kada i nova građevinska sezona, izjavila je Srni sekretar Udruženja roditelja djece oboljele od malignih bolesti "Iskra" Dijana Berić.
Berićeva je napomenula da je humanitarnim aktivnostima prikupljeno oko 850.000 KM, što je dovoljan iznos sredstava za izgradnju ove kuće.

Ona je dodala da još nije prikupljena potrebna dokumentacija za izgradnju, ali da postoji spremnost svih aktera da proces obezbjeđivanja dokumentacije i izrade glavnog projekta bude sveden na najmanji mogući vremenski period.

Berićeva je rekla da je prezentovan idejni projekat, te da je potrebna i izmjena regulacionog plana da bi bila dobijena građevinska dozvola.

Ona je podsjetila da bi Roditeljsku kuću trebalo da sačinjava sedam apartmana, kuhinja i trpezarija, dnevni boravak i igraonica, te druge potrebne prostorije.

"Bit će smješteni dijete i majka, a mogu i drugi članovi porodice ukoliko žele. U kući će sa djecom raditi i psiholog, ali će biti podrška i ostaloj djeci na odjeljenju, kao i onoj koja dolaze na kontrole", rekla je Berićeva.

Ona je dodala da će u dogovoru sa Ministarstvom prosvjete i kulture biti angažovan nastavnik i učitelj za djecu koja su školskog uzrasta školarce, jer je važno da dijete ima osjećaj da vodi normalan život.

Berićeva je istakla važnost Roditeljske kuće kako zbog ogromnih troškova roditelja, tako i zbog psihološke podrške jer će dijete biti van bolničkog okruženja i sa porodicom.

Proces liječenja traje nekoliko mjesesci, a u Univerzitetskoj bolnici Kliničkog centra Banja Luka trenutno se liječi 17 djece, a 34 se nalazi u fazi "održavanja", odnosno uzimaju citostatike u vidu tableta kod kuće.
Prijavi grešku


Komentari (2)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...