{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Na klinici KCUS-a stvoreni uslovi za transplantaciju srca

Klix.ba
23.10.2018. u 14:37
406
22
Na klinici KCUS-a stvoreni uslovi za transplantaciju srca
406
Na klinici KCUS-a stvoreni uslovi za transplantaciju srca
Foto: H. M./Klix.ba
Klinika za kardiovaskularnu hirurgiju KCUS-a uskoro počinje s primjenama kliničkih elektrofizioloških procedura. To su metode koje se koriste za rješavanje srčanih aritmija, saopćili su iz KCUS-a.
Do sada su pacijenti iz BIH za ove procedure morali ići u neke druge centre ili van granica naše države, saopćili su.

"Naporima menadžmenta KCUS-a te stavljanjem hibridne sale u pogon, u martu ove godine je pokrenut program endovaskularne hirurgije, a krajem maja i operacije hibridne revaskularizacije miokarda", naveli su u KCUS-u.

Dr. Dželaludin Junuzović, direktor hirurških disciplina KCUS, kaže da je dolaskom novog menadžmenta popravljena je hibridna sala i ista je stavljena u funkciju početkom ove godine.

"Od tada se počinju raditi endovaskularne procedure o čemu smo obavijestili javnost. Krajem maja u hibridnoj sali se počela raditi hibridna revaskularizacija srca. U ovom momentu su stvorene pretpostavke za pokretanje elektofizoloških procedura. Nakon što smo uveli 16 operativnih procedura, sada radimo na pripremi i uvođenju još 12 novih “, istakao je prof. dr. Junuzović.

Prema riječima dr. Nermira Granova, šefa Klinike za kardiovaskularnu hirurgiju hibridna sala nije radila u maksimalnom kapacitetu.

"Zahvaljujući novom mendžmentu, sada ćemo biti u mogućnosti da iskoristimo sve benefite koje nudi hibridna operaciona sala. Uspjeli smo da se uskladimo sa evropskim standardima, te da jedan dio operativnog programa izvedemo u vidu minimalno-invazivnih kardiohirurških operacija. Cilj nam je da u skorije vrijeme kompletan operativni program pomjerimo ka minimalno invazivnoj kardiohirurgiji. Na nivou KCUS-a smo formirali „heart team“, multidisciplinarni tim koji obuhvata 7 različitih specijalnosti, koje se bave kardiovaskularnim oboljenjima. Jedan broj naših pacijenata, sada ne mora da radi invazivnu interventnu dijagnostiku u sklopu pripreme za kardiohiruršku operaciju. Naši radiolozi sada sa visokim stepenom sigurnosti to rade uz pomoć novog MSCT aparata, koji softverskim rješenjima radi MSCT koronarografiju visoke senzitivnosti i specifičnosti. Benefit pacijenta je u tome što komfornije završava dijagostiku, izlazi iz šeme mogućih komplikacija koje sa sobom nose invazivne dijagnostičke procedure i ranije dolaze na red za operativno liječenje“, rekao je Granov.

Ističe da se sada na KCUS preciznije može procjeniti stanje miokarda i veličina lezije uz pomoć SPECT-a što do sada nije bio slučaj.

"Nakon što smo uradili iskorake vezane klasični i minimalno-invazivni operativni program, završene su sve radnje i preduslovi na nivou KCUS-a, da se krene sa tretmanom grupe pacijenata koji boluju od end stage heart failur-a. Kod ovih pacijenata ćemo biti u mogućnosti ponuditi ugradnju aparata sa dugotrajnom mehaničkom potporom (assist device) kao i transplantaciju srca u sklopu transplant programa“poručio je dr. Granov.

Dr. Sebija Izetbegović, generalna direktorica KCUS-a, istakla je da je Klinika za kardiovaskularnu hirurgiju jedna od onih na kojoj je došlo do očiglednog poboljšanja usluge za bolesnike.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: