vijesti
10

Mogherini okuplja čelnike Balkana zbog sve veće izbjegličke krize

FENA
Foto: EPA
Foto: EPA
Zbog izbjegličke krize koja već mjesecima pogađa Evropu, Vijeće Evropske unije i Federica Mogherini, specijalna predstavnica EU za vanjsku politiku i sigurnost, sljedeće sedmice zakazali su u Luxemburgu konferenciju, čiji će cilj biti pronalazak rješenja za zapadnobalkansku rutu.

Konferenciji će prisustvovati ministri vanjskih i unutrašnjih poslova Turske, Libana i Jordana, a pozvani su ministri iz zemlja zapadnog Balkana, među kojima i oni iz BiH.

BiH će tako predstavljati ministar vanjskih poslova Igor Crnadak i ministar sigurnosti Dragan Mektić.

Kako se ističe uz objašnjenje za organiziranje konferencije, EU je sve više zabrinuta zbog ogromnog priliva izbjeglica, a situaciju dodatno pogoršava što se valu onih koji bježe od strahota rata u Siriji, Iraku i Afganistanu ne vidi kraj.

Dosadašnja djelovanja EU, kako se navodi, nisu urodila plodom, a situacija se sve manje može kontrolirati.

Upravo zbog toga cilj konferencije bi trebao biti pronalazak metoda koje bi omogućile da se izbjeglicama osigura siguran dolazak do zemalja EU, ali i kontrola njihovog broja, osiguranje smještaja, hrane...

Budući da dosadašnje mjere nisu bile uspješne, ponukane tragičnim događajima i pogibijama mnogih izbjeglica, evropske zemlje odlučile su uložiti sve moguće napore da bi se spriječile tragedije i osigurala sigurna migracija - navodi se na stranici Vijeća EU.

Cilj je razbiti lance krijumčara koji izbjeglice prebacuju preko Sredozemnog mora, ali i definirati puteve i rute kuda se izbjeglice mogu sigurnije kretati.

Na konferenciju su pozvani i predstavnici Švicarske, Norveške i Lihtenštajna, a o stanju na terenu goste i parlamentarce će izvijestiti predstavnici organizacija OSCE, ,Frontex, Internacionalne organizacije za migracije, kao i Svjetske organizacije za hranu.