vijesti
471

Mladi čiste i preuređuju zapušteni park u ulici Mula Mustafe Bašeskije

Piše: L. Č.
Inicijativa "Okupiraj park", koju je u aprilu 2015. godine pokrenulo Vijeće mladih Općine Stari Grad Sarajevo, za cilj ima preuređenje napuštenog parka na području ove općine kako bi se napravio prostor za rad sa mladima.

Park koji se nalazi u ulici Mula Mustafe Bašeskije već godinama je bio zapušten, a aktivisti i aktivistice Vijeća mladih su samoinicijativno i u saradnji sa KJKP Park organizovali akcije čišćenja u sklopu kojih su kosili travu, uklanjali smeće i sl.

U drugoj i trećoj akciji, mladi su radili na uređenju okolnih zidova, otklanjanju ostataka otpada, prekopavanju zemljišta i otkopavanju betonske podloge na kojoj se godinama akumulirala veća količina zemlje i građevinskog otpada.

U provedenim akcijama je volonterski učestvovalo preko 100 mladih ljudi, aktivista i aktivistica nevladinih organizacija, građana i građanki Sarajeva, kao i gostiju i gošći iz zemlje i regiona.

"U ovom parku pokušavamo da izgradimo prostor za mlade, mjesto na kojem bi se mogle održavati umjetničke izložbe, predstave, koncerti, edukacije... To iziskuje mnogo sredstava, ali mi radimo polako, te se nadamo da ćemo do sljedeće godine osposobiti ovu lokaciju i da će biti jedan drugačiji prostor na kojem će mladi moći da provode slobodno vrijeme, ali i da se bave različitim sadržajima", kaže za Klix.ba jedan od članova Vijeća mladih Općine Stari Grad Sarajevo Ahmed Hadžić.

Prema riječima predsjednice Vijeća mladih Stari Grad Azre Džaferbegović park će biti otvoren za korištenje nevladinim organizacijama i neformalnim grupama građana u svrhu organizovanja edukativnih i kulturnih događaja.

Ovo je prvi i jedini prostor ove vrste na području grada, a možda i šire, te predstavlja napredak i svijetlu tačku u budućem radu s mladim ljudima, navode iz Vijeća mladih Općine Stari Grad Sarajevo.

"Ovom prilikom želim poznati sve zainteresovane ljude, organizacije i kompanije da svojim doprinosom potaknu razvoj naše ideje o mjestu kreiranom za razvoj i edukaciju mladih ljudi. Također, pozivam sve zainteresovane građane i građanke da nam se pridruže u petak, 19. septembra 2015. godine i pomognu uređenju ovog parka", dodala je Džaferbegović.

Vijeće mladih Općine Stari Grad Sarajevo osnovano je u aprilu 2012. godine, a danas broji deset članica: Asocijacija srednjoškolaca u Bosni i Hercegovini, Centar za društveno obrazovanje mladih, Centar za razvoj civilnog društva Motivator, Centar za razvoj internet medija eMreža, Grupa za razvoj društvenog poduzetništva, Inicijativa mladih za ljudska prava u BiH YIHRBH, Omladinska novinska asocijacija u BiH, Udruženje Metamorfoza, Udruženje "Mlade snage- Youth Force " i Udruženje za promociju omladinskog aktivizma POMAK.