Traži podršku
1

May: Ako poslanici ne podrže sporazum postoji rizik da se Brexit uopšte ne desi

SRNA
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Britanska premijerka Theresa May upozorila je da će, ukoliko Velika Britanija ne uspije da dovrši Brexit, to biti katastrofalno i neoprostivo kršenje povjerenja u njenu demokratiju.

May je u članku za britanski dnevnik Sunday Express zatražila od poslanika da na glasanju u utorak, 15. januara podrže njen sporazum o Brexitu postignut sa Briselom.

"Ukoliko poslanici ne podrže sporazum, postoji rizik da izađemo iz evropskog bloka ili da se Brexit uopšte ne desi", istakla je May.

Ona je ocijenila da će glasanje u parlamentu o sporazumu sa EU o Brexitu biti "najveća i najvažnija odluka koja je do sada zatražena od poslanika".

"Kada su glasači izašli na referendum to su učinili jer su željeli da se njihov glas čuje. Oni su svoje povjerenje dali političkom procesu prvi put u proteklih nekoliko decenija. Zato ne možemo i ne smijemo da ih iznevjerimo. Ukoliko bi to učinili, to bi bilo katastrofalno i neoprostivo kršenje povjerenja u našu demokratiju", navela je Mejova.

Ona je poslanicima britanskog parlamenta poručila da je vrijeme da zaborave na razne igre i da učine ono što je ispravno za Veliku Britaniju.

Analitičari smatraju da se May suočava sa historijskim porazom kada pred parlament bude iznijela Sporazum o Bregzitu. Očekuje se da će više od 200 poslanika biti protiv sporazuma.