vijesti
15

Master programi iz ekonomije i menadžmenta na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu

Ekonomski fakultet Univerziteta u Sarajevu u okviru II ciklusa studija u 2016/17. ponudit će programe iz svih oblasti ekonomije i menadžmenta.

U nastojanju da prati trendove lokalnog i globalnog tržišta rada, Ekonomski fakultet kontinuirano unapređuje nastavne planove i programe. Tako će, u akademskoj 2016/17. godini, ponuditi dijapazon master specijaliziranih programa iz svih oblasti ekonomije i menadžmenta.

Raznovrsni specijalistički smjerovi, aplikativno znanje, dvojezičnost i dvojne diplome odlične su pretpostavke za profesionalno usavršavanje i napredovanje u poslu.

"Bosna i Hercegovina se nalazi u tranzicijskom procesu. Tranzicijsko stanje moglo bi se logički povezati i s tranzicijskim znanjem. Možda? Ali siguran sam ne više u Bosni i Hercegovini. Nama, kao europskoj zemlji, je potrebno konkurentno znanje. Konkurentno u Europskoj uniji. Misao Winstona Churchilla kako će vam osnovno obrazovanje donijeti plaću, a samoobrazovanje bogatstvo, danas bi moglo glasiti bitno drugačije. Stvarnost je da vam fakultetsko obrazovanje može donijeti plaću, a tek sa dodatnim obrazovanjem i stjecanjem konkurentnog znanja možete računati na "bogatstvo". Vjerujem da je taj put i kroz specijalistički studij Upravljanje korporativnom komunikacijom i odnosima s javnošću", istakao je prof. dr. Zoran Tomić, rukovodilac Programa i dekan Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru.

Program iz oblasti finansijskog menadžmenta objašnjava finansijske logike, koje predstavljaju uslov za uspješno vođenje bilo koje organizacije. Položeni ispiti na ovom programu priznaju se kod sticanja zvanja iz računovodstvene profesije – Certificirani računovođa (CR) i Ovlašteni revizor (OR).

"Znanja iz finansija su bazna i neophodna za uspješno obavljanje/vođenje bilo kojih poslova. Studij "Napredni finansijski menadžment" jednako je potreban ekonomistima i neekonomistima, te poslovnim ljudima, preduzetnicima, menadžerima i dr. Znanja i vještine koje steknu na ovom studiju, sigurno će moći uspješno primijeniti u poslovima kojima se bave, ali i svakodnevnom životu", rekao je mr. Zijad Krnjić, direktor Federalnog zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje.

Informacijske tehnologije imaju nezamjenjivu ulogu u privrednom uspjehu. One su najjače, najjeftinije i najbrže sredstvo za povećanje konkurentnosti. Da bi kompanija ili javna institucija bila uspješna, veliki dio svog poslovanja mora da usmjeri prema inovacijama, jer su one ključ ekonomije znanja koja primjenjuju informacijsko tehnologije. U tom kontekstu, akademski program iz oblasti informatičkog menadžmenta nudi specijalizirana znanja iz savremenog informatičkog menadžmenta i uloge informacijskih tehnologija u savremenom poslovanju.

"Dobro osmišljeni kolegiji za prezentaciju savremenog menadžerskog pristupa informacionim tehnologijama. Profesionalni predavači koji teoriju primjenjuju i u praksi, a znanje i iskustvo prenose na jednostavan i zanimljiv način", Selma Jusufović, Projektant informacionih sistema, Info studio.

Pored navedenih programa, Fakultet će ponuditi programe iz oblasti ekonomske diplomatije, računovodstva, finansijskog izvještavanja i revizije, korporativnog upravljanja, marketing menadžmenta, finansija lokalne samouprave, i drugih navedenih na web i facebook stranici Fakulteta.

Informacije o programima i upisima mogu se pronaći na facebook i web stranici www.efsa.unsa.ba.