Sjednica Doma naroda
36

Martinović nakon jučerašnjeg incidenta u Parlamentu FBiH: Htjeli su prekinuti sjednicu

M. G.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Predsjedavajući Doma naroda Parlamenta FBiH Tomislav Martinović reagirao je na optužbe dijela delegata Kluba Bošnjaka koji ga, kako je u medijima izjavio predsjednik Kluba Muamer Zukić, optužuju za kršenje Poslovnika i primjenu dvostrukih mjerila u odnosu prema delegatima u ovom domu na 9. redovnoj sjednici.
"Kategorički odbacujem obje optužbe. Ja nisam taj koji je prekršio Poslovnik o radu Doma naroda, prekršili su ga oni koji su vodili uvredljive i neprimjerene rasprave, koji su hodajući po dvorani, umjesto sa svojeg mjesta, pokušavali prekinuti sjednicu i galamom tražili stanku. Svi koji su sjednicu pratili jasno su čuli da sam sve aktere neprimjerene i uvredljive verbalne komunikacije opomenuo, tražeći prekid takve vrste komuniciranja. Na isti sam način, kao i uvijek dosad, postupio prema svim sudionicima, i prema delegatima kao i prema ministru Deliću, kojeg sam čak upozorio udaljavanjem sa sjednice", kaže u svome reagiranju predsjedatelj Doma naroda Parlamenta Federacije BiH Tomislav Martinović.

Martinović kao povod neprimjerenoj raspravi vidi pokušaje pojedinaca da pod svaku cijenu prekinu sjednicu Doma naroda, u situaciji kad je na dnevnom redu bilo mnoštvo važnih tačaka, od zakona koji penzionerima daje priliku dodatnog rada, preko odluka koje otvaraju mogućnost investiranja u značajne projekte do imenovanja te usvajanja Strategije i zaključaka s ciljem smanjenja svih oblika nasilja u društvu.

"Imali smo važnu sjednicu koju smo, uprkos pokušajima da se ona ne održi, uspješno priveli kraju“, istaknuo je u svome reagiranju Martinović.

"Dijalog o svim važnim temama koje se tiču rada Parlamenta Federacije BiH za mene nikad nije niti će imati alternativu, a normalan i fer odnos prema svim delegatima iz svih klubova je moja politička agenda. Dijalog i korektan odnos ne mogu ni u kom slučaju zamijeniti uvrede i neprimjeren način komuniciranja kojem smo svjedočili na 9. sjednici Doma naroda. Takvi pokušaji ubuduće će biti strogo sankcionirani, od opomena do mjera udaljavanja sa sjednice na što sam tokom sjednice upozorio sve delegate. Parlament FBiH nije arena za borbu s političkim neistomišljenicima neprimjerenom i necivilizacijskom retorikom, već prostor u kojemu će se u ozračju parlamentarne demokratije kvalitetno raditi i donositi odluke na dobrobit svih stanovnika Federacije BiH“, ističe na kraju reagiranja Martinović.