Zemlja bezakonja
66

Markovina o deportaciji Nigerijaca iz Zagreba u BiH: Hrvatska postaje evropska Krajina

R. D.
Foto: R. D./Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba
Slučaj navodnog kidnapovanja nigerijskih studenata u Zagrebu i njihovo prebacivanje u Bosnu i Hercegovinu začudilo je mnoge, ali i izazvalo oštre kritike. Dragan Markovina, historičar i analitičar iz Splita, događaj je prokomentarisao za naš portal.
Markovina smatra da su stvari vrlo jednostavne i da je očito riječ o državnoj politici, što je činjenica koja se ne želi javno priznati, ali se u svim javnim nastupima brani.

"Pri čemu je svojevremeni intervju Kolinde Grabar Kitarović švicarskim medijima bio najskandalozniji. Na taj način pomiču se granice dopuštenog, što je nemoguće zaustaviti kad ste u jednom času dopustili nasilje i bezakonje. Sad već pucamo na ljude i dovodimo ih s ceste na silu u drugu zemlju. Nakon toga je sve moguće", kaže on.

U svemu tome, nastavlja, najtužniji je taj podanički odnos prema zapadu i spremnost da se izvršavaju sve naredbe i zemlju se pretvori u neku vrstu "evropske Krajine".

"Nejasno je pak kako svi očekuju da će problem tih ljudi riješiti na taj način da ih ostave u ionako siromašnoj Bosni i Hercegovini, koja ni sama ne zna što bi s tim ljudima i prema njima se jednako neprijateljski odnosi", zaključio je Dragan Markovina.

Iako je MUP Republike Hrvatske demantovao navode kidnapovanja studenata, ostaje nejasno kako su i zbog čega dva Nigerijca završila na teritoriji BiH.

Vezani članci