{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Majkić: Pokušaj predstavljanja bosanskog jezika kao jedinstvenog u BiH je vrijeđanje Srba

S
23.6.2018. u 09:37
684
280
Majkić: Pokušaj predstavljanja bosanskog jezika kao jedinstvenog u BiH je vrijeđanje Srba
684
Majkić: Pokušaj predstavljanja bosanskog jezika kao jedinstvenog u BiH je vrijeđanje Srba
Foto: F. K./Klix.ba
Mobilna aplikacija "Pravopis bosanskog jezika", koja je nekoliko dana reklamirana na Facebook stranici Ambasade BiH u Washingtonu, još jedna je u nizu provokacija bošnjačkog dijela diplomatske mreže BiH, izjavila je zastupnica SNSD-a u Zastupničkom domu parlamenta BiH Dušanka Majkić.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
"Ovo nije prvi put da ambasade, gdje su bošnjački ambasadori, pokušavaju da proguraju priču o bosanskom jeziku. Nešto slično smo imali i u Australiji nedavno gdje se preko ambasade BiH gura priča o uvođenju bosanskog jezika u škole", rekla je Majkić za beogradske Večernje novosti.

Ona ističe da se ovaj problem mora sasjeći u korijenu i sankcionisati sve one koji zloupotrebljavaju funkcije ambasadora.

"Pokušaj predstavljanja bosanskog jezika kao jedinstvenog u BiH je vrijeđanje Srba, ali i srpskog jezika, i to je neprihvatljivo za Republiku Srpsku", poručila je Majkić.

Majkić je za Glas Srpske izjavila sa su Srbi izgubili značajne rukovodeće pozicije u institucijama BiH u posljednjem mandatu u kojem je Republiku Srpsku predstavljao Savez za promjene i, kako je rekla, teško će se biti oporaviti od tog sunovrata.

Ona je navela da je član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Mladen Ivanić u ime Saveza za promjene dogovorio sa bošnjačkim i hrvatskim kolegama Bakirom Izetbegovićem i Draganom Čovićem raspodjelu čelnih pozicija u institucijama BiH nakon prošlih izbora, 2014. godine.

"Taj dogovor je već u startu bio na štetu Srba, ali ni tu nije bio kraj jer je dodatno urušen s obzirom na to da su predstavnici Saveza za promjene nastavili da čine ustupke. Na poziciju direktora Direkcije za evropske integracije BiH trebalo je ponovo da bude izabran srpski kadar, ali je ta pozicija prepuštena Bošnjacima", rekla je ona.

Prema njenim riječima, SDA im je je za taj ustupak obećala da će dobiti poziciju direktora Agencije za državnu službu BiH, ali su i nju zadržali Bošnjaci.

"Na poziciji direktora agencije za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka BiH je Bošnjak, iako je ta institucija pripala Srbima. Mjesto direktora Uprave za indirektno oporezivanje trebalo je da pripadne Srbima, ali je ponovo ustupljeno Hrvatima", rekla je Majkić, navodeći da je ogroman značaj svake od navedenih institucija.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: