Zakopani ispod fontane
115

Ljekar iz Brčkog koji je eksperimentisao na kostima žrtava genocida i dalje radi s pacijentima

N. V.
Ljekar Nebojša Mraović radi u ordinaciji u Brčkom i nakon što je utvrđeno da je u dvorištu kuće skrivao posmrtne ostatke žrtava genocida.

Radio Slobodna Evropa je do ovog saznanja došla nakon poziva ordinacijama gdje Mraović liječi kao ortoped. On ima svoju Ortopedsku traumatološku ambulantu koja se nalazi na adresi "Dr. Pajić Medicala".

Pozvali smo ordinaciju "Dr. Pajić Medical" koji su nam potvrdili da Mraović tu radi, ali ističu da ne možemo razgovarati sa njim s obzirom na to da je zauzet s pacijentima.

Mraović se pak javio na poziv RSE i kratko rekao da nema vremena da razgovora jer je u ordinaciji.

"Nemam vremena, ne dajem nikakve izjave, džaba zovete", rekao je Mraović.

RSE je pozvao i ordinaciju u Brčkom "Dr. Pajić Medical", gdje Mraović radi, i pitao za ljekara, na što je ženska osoba rekla da je Mraović trenutno u ordinaciji i da radi.

"Stvarno ne znam kad će završiti, gužva nam je, pozovite kasnije", rekla je ženska osoba u pomenutoj ordinaciji.

Mraović je inače u svom dvorištu, prema sopstvenom priznanju, skrivao nepotpune zakopane kosti dvaju žrtava genocida u Srebrenici. Oni su bili zabetonirani u fontani koja se nalazi u dvorištu privatne kuće.

Mraović je posmrtne ostatke 1997. donio u Brčko iz šume, a 2012. godine ih je zakopao. Za RSE je ranije kazao kako ne vidi ništa sporno u cijelom slučaju, navodeći da su kosti korištene za "planiranje operacija".

"Ja sam ih koristio u bolnici, za planiranje operacija, oni su valjali stotinama ljudi", rekao je u septembru.