Druženje bivših lidera
21

Lagumdžija, Josipović i Vujanović u Mostaru: BiH i Zapadni Balkan kao dio EU

R. D.
Panel diskusija Vizija 2030 danas je organizovana u Mostaru a okupila je nekolicinu iskusnih političara s Balkana koji su saglasni da Evropska unija treba biti motiv svim državama u regiji.

S Mostarcima su razgovarali bivši predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, bivši predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović, bivša predsjednica Skupštine Republike Srbije Nataša Mićić i bivši ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija.

Bivši ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija kazao je kako će u sljedećih desetak godina BiH biti potpuno ista kao Europska unija.

"Jedino je pitanje hoće li EU izgledati kao zapadni Balkan i BiH ili ćemo mi počet izgledati kao EU. Više se ne uzdam u empatiju Europe prema nama, nego u njihov strah od njihove budućnosti, ako se nastave ponašati kako se sada ponašaju" kaže Lagumdžija.

Ivo Josipović, bivši predsjednik susjedne Hrvatske ponadao se da će biti dovoljno pametni da regija ide europskim putem.

"Ono što kao bivši političar priželjkujem je da Evropa bude cijela, a to ne može biti bez da preostale zemlje Balkana postanu članice Europske unije. To nije lak put, ima puno problema, prije svega ovdje na Balkanu, ali i u međunarodnoj politici jer vidimo kako je Sjeverna Makedonija nedavno izigrana od Evropske unije", kazao je Josipović.

Filip Vujanović pak smatra kako Evropska unija razumije da zapadni Balkan treba biti njen dio, a članstvo u Uniji dalo bi sadržaj i vrijednost regije te bi je učinilo globalno konkurentnijom.