Collegium artisticum
20

U četvrtak otvorenje grupne izložbe "Inicijacija u salonu za proslave“

Klix.ba
Grupna izložba "Inicijacija u salonu za proslave“ u autorskoj koncepciji i selekciji Jusufa Hadžifejzovića bit će otvorena u četvrtak, 17. januara, u galeriji Collegium artisticum.

O izložbi će govoriti historičar umjetnosti Petar Ćuković i kustosica galerije Collegium artisticum Branka Vujanović.

Grupna izložba u autorskoj koncepciji i selekciji Jusufa Hadžifejzovića predstavit će umjetnike koji na različite načine prate analitičku orjentaciju u slikarstvu, usmjerenu elemantornom istraživanju slike i pravila njenog organizovanja, u cilju autonomije umjetničkog izraza kao vježbe uma i percepcije. Radi se o kombinatornoj igri koja se može shvatiti u smislu transformativno-generativnog modela Noama Chomskog.

"Sam pojam inicijacije u naslovu izložbe obuhvata širok konotativni spektar (od otkrivanja tajne do pokretanja inicijative) i ukazuje na razumijevanje umjetnosti kao svjedočanstva životnog intenziteta. Usred svih nedaća empirijske realnosti, kojima i umjetnost često podliježe i s pravom se stavlja u službu društvenog komentatora patnje, ne možemo zanemariti ni njenu drugu funkciju – funkciju katalizatora energije koja bi se trebala transponovati i u šire okvire kulturnog iskustva: a to je energija elementarnog optimizma kao poruka ove izložbe", rekla je Branka Vujanović, kustosica galerije Collegiuma artisticum.

"Izložba je kao najava novog vremena ili kretanje u susret nekom sretnijem vremenu, u kojem bi ovakva umjetnost mogla odigrati ulogu vračare ili čarobnice, koja bi bila u stanju iščupati iz beznađa u kojem smo se našli. U općoj nezainteresovanosti za savremenu produkciju umjetnika sa ovog područja, ova izložba bi mogla biti poticaj ili inicijacija mlađim umjetnicima koji dolaze. Neophodno je da se duh savremenosti koji je živ u dosadašnjem radu desetine umjetnika, obznani javnosti, kako bi se umjetnost postavila na pijedestal koji joj realno pripada u ovom vremenu i na ovim prostorima“, rekao je Jusuf Hadžifejzović.

Na izložbi će se predstaviti umjetnici: Jusuf Hadžifejzović, Edo Vejselović, Emir Kapetanović, Emir Mutevelić, Emina Huskić, Iva Simčić, Jasmina Gavrankapetanović-Redžić, Vladimir Stanišević, Nikola Jezdović-Džonka, Samir Sadiković-Babo Džon, Kenan Hašinbegović, Demis Sinančević, Saša Škorić, Slavica Marin, Nardina Zubanović, Rikardo Druškić i grupa YAGE.

Izložba će biti otvorena u 19:30 sati, a možete je posjetiti do 13. februara.