Kultura
9

Miodrag Krstović: Bivša Jugoslavija je rasadnik fantastičnih glumaca

L. Č.
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Današnji program Sarajevo Film Festivala "Kafa sa..." ugostio je redatelja Pettera Molanda i članove glumačke ekipe njegovog filma In order of disappearance (Redoslijed nestanka).

Film je svoju sarajevsku premijeru imao sinoć u Narodnom pozorištu, a publici su se danas na glavnom festivalskom trgu predstavili sam redatelj Petter Moland, te glumci Miodrag Krstović i Goran Navojec.

Film govori o čovjeku koji sanaje da je izgubio sina usljed predoziranja heroinom. Odbijajući da prihvati zvanično utvrđen uzrok sinovljeve smrti, on se upušta u tajnu potjeru za njegovim navodnim ubicama. Iznenađujući slijed događaja ga prisiljava da se pretvori u nesalomljivog i zastrašujućeg heroja podzemlja, čiji stvarni identitet nikome nije poznat. Film se oslanja na crni humor kako bi ispratio Nilsove poduhvate u svijetu gangstera, a karakterizira ga precizno razrađen prikaz mentaliteta švedskih, norveških i srpskih gangstera, pri čemu se Bruno Ganz pojavljuje u ulozi šefa srpske mafije.

Redatelj Moland je govorio o tome kako je njegov primarni cilj bio prikazati šta se dešava nekome ko se smatra civiliziranim u trenutku kad se suoči sa dramom gubitka djeteta kao posljedica ovisnosti o drogama.

"Nisam želio da se ograničim žanrom, u početku je klasična drama sa elementima tragedije, ali i komedije - elementi koji inače ne idu skupa“, pojasnio je.

Glumačka postava uključuje i imena sa prostora bivše Jugoslavije - tu su Goran Navojec, Miodrag Krstović i Sergej Trifunović.

"Želio sam naći najbolje moguće glumce, a casting je bio zabavan, te sam bio mnogo uzbuđen jer sam otkrio ljude koji će filmu dati veliki doprinos“, kazao je redatelj Moland.

On je dodao kako je snimanje i rad na filmu jedan dijalektički proces, u kojem redatelj nema sve odgovore, već pušta i sebi i glumcima da uđu u proces i prepuste se improvizaciji.

Hrvatski glumac Goran Navojec pojasnio je na koji je način dobio ulogu u ovom filmu.

"U pitanju je jako neobičan posao - postoje reditalji koji razumiju jezik glumaca, kao i oni koji ga ne razumiju. Najopasniji su oni koji misle da nas razumiju, ali to ustvari nije tako. Bilo nam je jako zabavno raditi skupa i otkrivati nove stvari, ne samo u ovom hladnom okruženju, nego i unutar nas samih“, kazao je Navojec.

Glumac Miodrag Krstović, sa impresivnom 40- godišnjom glumačkom karijerom i sa više od 70 snimljenih filmova iza sebe, istaknuo je kako se na ovakvim skupovima uvijek plaši da njegov govor ne obiluje općim mjestima, poput "Ovdje mi je divno, bilo mi je zadovoljstvo raditi sa ljudima" i sl.

"Ipak, moram reći kako mi je bilo zadovoljstvo raditi sa redateljom Molandom, budući da on voli glumce. Onaj ko ne voli glumce, ne bi ni trebao da se bavi režijom“, kazao je.

Dodao je kako se raduje da je u Sarajevu i ove godine i ovim povodom, te kako će iduće svakako doći na festival i bez poziva, "o svom trošku".

"Sljedeće godine se navršava 40 godina kako sam sletio u Sarajevo kako bih snimio svoj prvi film 'Vrhovi zelengora'. U njemu sam radio pored najdivnijih glumaca sa naših prostora, koji je rasadnik dobrih glumaca. Oni su u svakoj zemlji fantastični, a svaka generacija izrodi nekog fantastičnog glumca. Zadovoljstvo je raditi sa svim tim ljudima sve ovo vrijeme, a evo, nakon 40 godina ponovo imam priliku raditi sa divnim glumcima koje jako volim“, poručio je Krstović.

On je izrazio zadovoljstvo jer je imao prililku raditi sa glumcem Goranom Navojcem, kojeg je prvi put vidio u filmu Parada, nakon čega je, kako kaže, bio potpuno fasciniran načinom na koji glumac radi svoj posao.

"Kad sam čuo da ćemo raditi skupa na ovom filmu, jako sam se obradovao. Goran i ja smo baš sinoć pričali o ljepoti našeg posla - radeći u filmu, imate priliku sretati drage, ali upoznavati nove ljude, što je veliko bogatstvo i privilegija“, kazao je Krstović.

SFF