Kultura
210

Fotografija Mladena Pikulića ušla u izbor za najbolji portret u Holandiji

Piše: L. Č.
Foto: Mladen Pikulić
Foto: Mladen Pikulić
Fotografija Mladena Pikulića, fotografa iz Sarajeva s holandskom adresom, ušla je u izbor za najbolji portret u Holandiji. Mikulić se takmiči za godišnju nagradu Zilveren Camera, a njegova fotografija je jedna od 6.500 koje su pristigle na ovaj konkurs.

Proglašenje pobjednika Zilveren Camera takmičenja će se održati u nedjelju u Hagu, kad će Pikulić znati koju je nagradu osvojio.

Na fotografiji se nalazi poznati holandski kuhar i medijska ličnost Herman den Blijker snimljen iz neobičnog ugla, ptičije perspektive, tako da je Pikulić uspio kombinovati njegovu gojaznost, ćelavu glavu i kubansku cigaru. Ova tri elementa, pojašnjava fotograf, čine veoma neobičan pristup portretu, tako da gledalac u prvi mah uopšte ne primjećuje da se radi o čovjeku.

"Fotografiju sam snimio u Rotterdamu i ona na veoma simboličan i karakterističan način oslikava pomenutog gospodina. Iako je on do sada fotografisan na stotine raznih načina, ipak još nikom nije uspjelo da ga predstavi ovako", govori Pikulić za Klix.ba.

Foto: Mladen Pikulić
Foto: Mladen Pikulić

Njegove fotografije iz fotoknjige "Beleving Belicht" su poznate holandske dnevne novine AD opisale "fotografijama iz duše", a Pikulić kaže kako je upravo taj dio emocija ugrađen u fotografiju važan element koji odličnu fotografiju razlikuje od prosječne.

Navodi kako je njegova najveća inspiracija upravo sama fotografija i nakon svih ovih godina svakodnevnog fotografisanja se još uvijek uzbudi i srce mu jače zakuca kada zna da je napravio dobru fotku.

"Prosto me obuzme neko nesvjesno uzbuđenje kao kada čovjek nešto prvi put uradi u životu. Meni svako novo snimanje predstavlja novi izazov kao da mi je to tek prvo snimanje u životu i kao da trebam razriješiti neki Gordijev čvor. Tako je bilo dok sam prvi put fotografisao sa svojih 17, a tako je i danas sa mojih 50 plus godina", govori Pikulić za Klix.ba.

Foto: Mladen Pikulić
Foto: Mladen Pikulić

Govoreći o tehnici i sopstvenom načinu na koji doživljava ovu vrstu umjetnosti, Pikulić pojašnjava kako je fotografija ponekad splet neočekivanih okolnosti, a u većini slučajeva spoj estetike i zanata.

"Da bi fotograf dobio kvalitetnu fotografiju, on stalno mora rješavati probleme koji mu se nalaze na putu do ostvarenja njegove ideje. Nekad je to frakcija sekunde, a nekad milimetar pokreta kamera ulijevo, udesno, gore ili dolje. Tu je fotograf da između datih milion kombinacija napravi onu fotografu koju on baš želi i da otkloni sve te prepreke i probleme koji mu stoje pred objektivom", objašnjava Pikulić.

Foto: Mladen Pikulić
Foto: Mladen Pikulić
Mladen Pikulić je poznati bh. fotograf koji je u 20. godini postao najmlađi profesionalni fotoreporter u BiH. Pred samu agresiju, dva puta zaredom osvojio je godišnju nagradu za fotografiju ULUPUBiH-a. Tokom rata je snimao stradanja, ne samo u Sarajevu, nego i u drugim, tada slobodnim dijelovima BiH. Izlagao je na više samostalnih i kolektivnih izložbi, te osvojio nekoliko svjetskih nagrada, a vlasnik je fotoagencije u Rotterdamu. Ovo je njegova prva holandska nagrada, a ujedno i najveća, budući da je na ovom konkursu učestvovalo više od 650 najboljih holandskih fotografa. Izdao je nekoliko fotoknjiga, te ilustrovao desetine njih. U nedjelju, na dan dodjele nagrada u Hagu, imat će i promociju nove knjige u Amsterdamu. Mladen Pikulić je i autor projekta pod nazivom "Selam from Holland", serije portreta autohtonih Holanđana koji su u periodu od prije 40 godina pa do danas prešli na islam.