{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Koreografija "Bolero" na sceni Sarajevskog ratnog teatra

5.8.2013. u 18:01
2
0
Koreografija "Bolero" na sceni Sarajevskog ratnog teatra
2
Koreografija "Bolero" na sceni Sarajevskog ratnog teatra
U subotu, 10. augusta, s početkom u 20 sati na sceni Sarajevskog ratnog teatra publika će imati priliku da pogleda izvođenje druge faze koreografije Bolero, realizirane u koprodukciji Sarajevskog ratnog teatra i Nottingham Playhousea iz Nottinghama, Engleska.
Originalni koncept projekta potpisuje Michael Pinchabeck, pisac, live artist i umjetnik performansa iz Nottinghama, koji je na ovom projektu okupio internacionalnu ekipu. Partner projekta je British Council Bosne i Hercegovine. Ulaz je slobodan.

Francuski kompozitor Maurice Ravel je 1928. godine u Parizu napisao orkestarsko djelo Bolero. 1984. britanski olimpijci u umjetničkom klizanju Jayne Torvill and Christopher Dean su izveli svoju tačku plešući uz muziku Bolera na Zimskim olimpijskim igrama u Sarajevu. Jayne i Christopher su upravo u Sarajevu postali klizački par koji je dobio najveće ocjene u historiji umjetničkog klizanja(za jedan porgram) dobivši 12 savršenih ocjena 6.0. i šest 5.9, koje su uključivale i ocjene 6.0 za savršen umjetnički dojam od svih sudija. Osam godina kasnije sportska dvorana u kojoj su nastupali je granatirana. Radeći sa muzikom kao mostom koji povezuje ove dvije priče, Michael Pinchbeck polazi na put od Pariza do Sarajeva, od 1928. do 1984. od Zimskih olimpijskih igara do bosanskog rata. Bolero istražuje stvaranje muzike i stvaranje historije uz tu muziku, sa osvrtom na to kako je u Sarajevu olimpijska slava nekoliko godina kasnije prekrivena krvlju. Radi se o zaplitanju i rasplitanju kulturne i političke historije koja nikoga ne može ostaviti ravnodušnim. Projekat polazi na konceptualno putovanje od kreativnosti do propadanja, od kompozicije do konflikta, da bi odgovorio na strukturu Ravelove muzike i koreografiju plesne tačke na ledu.

Početak projekta seže još do januara 2012. godine kada je Michael posjetio Ravelov dom u Montfort-l’Amaury, i mjesto njegovog vječnog prebivališta Levallois-Perret, kao i L’Opera Garnier gdje je Bolero doživio svoju premijeru kao balet 1928. godine. U februaru 2012. Michael dolazi u Sarajevo gdje je posjetio Olimpijsku dvoranu Zetra i Muzej XIV Zimskih olimpijskih igara, a u Sarajevu pronalazi i lokalnu podršku projektu.

Rezultate prve faze rada na projektu Bolero ansambl, na čelu sa Michaelom Pinchabeckom, je prezentirao u Nottinghamu u aprilu ove godine, čemu je prethodila sedmica rada u Nottingham

Playhouseu, a rad na drugoj fazi projekta započeo je danas, te će njegovi rezultati biti prezentirani u subotu, na sceni Sarajevskog rantog teatra. Projekat će sarajevskoj i svjetskoj publici u cjelosti biti predstavljen krajem juna 2014.

Koreografiju Bolero su razvili i na sceni je izvode: Michael Pinchabeck (Nottingham), Vera Molitor (Berlin), Ollie Smith (Nottingham), Benjamin Bajramović, Jasenko Pašić i Amila Terzimehić (Sarajevo).

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: