{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Koreja osigurala 30 miliona dolara za Klinički centar u Banjoj Luci

F
10.4.2012. u 12:57
1
8
Koreja osigurala 30 miliona dolara za Klinički centar u Banjoj Luci
1
Koreja osigurala 30 miliona dolara za Klinički centar u Banjoj Luci
Kreditni aranžman u vrijednosti od 30 miliona američkih dolara (USD) koji će biti utrošeni za izgradnju i opremanje južnog krila Kliničkog centra u Banjoj Luci potpisali su danas u Sarajevu ministar finansija i trezora BiH Nikola Špirić i ambasador Republike Koreje Seong Ung Park.
BiH je u proteklom periodu zaključila dva aranžmana o unapređenju ekonomske saradnje s Republikom Korejom, na osnovu kojih je zaključila i dva kreditna sporazuma za projekte modernizacije bolnica s izvozno-uvoznom bankom Koreje kao vladinom agencijom za Fond za ekonomsku saradnju (EDCF).

Prvi kreditni sporazum za projekt modernizacije bolnica bio je u iznosu od 20 miliona USD, a sredstva su utrošena za nabavku i instalaciju medicinske opreme za kliničke centre u Sarajevu, Mostaru i Banjoj Luci, dok je drugi kreditni sporazum bio u vrijednosti od 50 miliona USD, a sredstva su utrošena za nabavku i instalaciju medicinske opreme za 12 bolnica u Federaciji Bi i 11 bolnica u Republici Srpskoj.

Projekt ima za cilj unaprijediti zdravstvenu njegu, doprinijeti uvođenju moderne zdravstvene zaštite i tehnologije u BiH te smanjiti broj pacijenata koji odlaze u inostranstvo na potrebna liječenja.

Prema danas potpisanom kreditnom aranžmanu sredstva će biti utrošena za južno krilo u kome će biti smješteni polikliničko-dijagnostičko terapijski dio namijenjen za vanjske ambulantne bolesnike, a u tom prostoru pružat će se usluge specijalističkog pregleda, dijagnostičke procedure, operativne jednodnevne procedure te njega i terapija bolesnika kroz dnevnu bolnicu.

Ministar Špirić naglasio je danas da će sredstva biti utrošena za modernizaciju referentnog Kliničkog centra u Evropi te pojasnio da je rok otplate kredita 40 godina s grejs periodom od deset godina i godišnjom kamatnom stopom od 0,2 posto.

Dodao je da je Vlada Republike Srpske sufinansijer ovog projekta u iznosu od 7.640.000 USD te najavio da će uskoro biti upriličeno potpisivanja usaglašenog sporazuma o zaštiti i unapređenju investicija Republike Koreje u Bosni i Hercegovini.

Ambasador Park potcrtao je da je do sada vlada Republike Koreje uložila 100 miliona USD za unapređenje medicinskih usluga u BiH, te naglasio da iako su ove dvije zemlje geografski veoma udaljene to nikada nije bila prepreka za izgradnju dobrih odnosa.

Najavio je da će Republika Koreja i dalje nastaviti podržavati razvoj BiH i njen put ka evroatlantskim integracijama.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: