vijesti
12

Kongres skinuo imunitet predsjedniku Gvatemale i naložio njegovo hapšenje

Klix.ba
Kongres Gvatemale donio je jednoglasnu odluku da se ukine imunitet od progona predsjednika te zemlje Otta Pereza zbog optužbi za korupciju, te su dozvolili izdavanje naloga za njegovo hapšenje.
Foto: EPA
Foto: EPA

Optužen je da je bio organizator šeme prevare u carinskoj službi vrijedne milione dolara, što Perez negira. Sudija je zabranio predsjedniku da napušta zemlju.

Predsjednik će sada biti pozvan na saslušanje prije nego se pojavi na sudu. Odluku o hapšenju potpisao je sudija Miguel Angel Galvez. Glasnogovornica predsjednika Molina kazala je kako će se on odnositi s poštovanjem prema ovome i da će se podvrgnuti vladavini prava.

Slavlje na ulicama nakon što je Kongres izglasao skidanje imuniteta predsjedniku (Foto: EPA)
Slavlje na ulicama nakon što je Kongres izglasao skidanje imuniteta predsjedniku (Foto: EPA)

U Kongresu su za ovu odluku glasali svi, pa čak i članovi Perezove partije. Prethodni pokušaj da mu se skine imunitet propao je. Od tada je objavljen veliki broj skandala o korupciji i javno je prozvan da da ostavku. Istražitelji tvrde da su vladini dužnosnici primili dio mita koji plaćaju firme koje žele izbjeći uvozne carine.

Foto: EPA
Foto: EPA

Potpredsjednica Roxana Baldetti i uski krug državnika na vrhu bili su primorani dati otkaz zbog skandala. Baldetti je u zatvoru jer je optužena da je prisvojila milione od mita.