vijesti
0

Konferencija u Banjoj Luci: Spriječiti nasilje na internetu

FENA
Nasilje među mladima u Republici Srpskoj (RS) s kobnim posljedicama nije toliko zastupljeno, kao što je to slučaj u nekim evropskim državama, ali se i dalje mora raditi na prevenciji da ne bi došlo do određenih neželjenih posljedica koje bi bile rezultat takvog ponašanja, rečeno je danas uoči konferencije o temi "Prevencija nasilja i konflikata među mladima“.

Ovaj skup u Banjoj Luci je centralna manifestacija u povodu obilježavanja Međunarodnog dana mladih u tom bh.entitetu.

"Svjedoci smo da mladi ljudi mnogo vremena provedu na internetu, a često određene prepirke i uvrede koje započnu na društvenim mrežama završe u realnom životu s kobnim posljedicama", rekla je pomoćnica za omladinu u Ministarstvu porodice, omladine i sporta RS-a Branka Malešević.

Stoga, dodala je, i na ovoj konferenciji će zajedno s mladima kreirati određene aktivnosti koje će doprinijeti smanjenju govora mržnje na internetu, a samim tim i nasilja u realnom životu.

Najavila je i da će Ministarstvo porodice, omladine i sporta, u sklopu kampanje Vijeća Evrope o borbi protiv govora mržnje na internetu, pokrenuti brojne aktivnosti kako u lokalnim zajednicama, tako i putem institucija da bi se spriječio govor mržnje na društvenim mrežama.

Putem društevnih mreža, ali i dijeljenjem letaka mlade će pozvati da se okrenu protiv govora mržnje, rasizma i diskriminacije.

U povodu obilježavanja Međunarodnog dana mladih, osim u Banjoj Luci danas su predviđene određene aktivnosti i u Trebinju i Mrkonjić-Gradu.

Kada je u pitanju Trebinje, Omladinski savjet RS-a organizarat će konferenciju o omladinskom turizmu i preduzetništvu, a u planu je i osnivanje prvog omladinskog savjeta radi okupljanja omladinskih organizacija u Hercegovini.

U Mrkonjić-Gradu bit će otvoren Sedmi evropski forum mladih iz ruralnih sredina, koji će okupiti oko 40 predstavnika iz 10 različitih zemalja.

Konferenciji u Banjoj Luci prisustvuju predstavnici organizacija za mlade iz RS-a predstavnici relevantnih institucija, s ciljem da se upoznaju o programima prevencije u borbi protiv nasilja među mladima i o kampanji Vijeća Evrope o borbi protiv govora mržnje na internetu.