vijesti
30

Konferencija o poslovnoj sposobnosti osoba s invaliditetom u Sarajevu

Klix.ba
Haris Haverić (Foto: Arhiv/FENA)
Haris Haverić (Foto: Arhiv/FENA)
Konferencija “Poslovna sposobnost i život u lokalnoj zajednici“ koja ima za cilj povećati sudjelovanje civilnog društva u zakonodavnom i političkim reformama o poslovnoj sposobnosti kako bi se osigurala provedba Konvencije UN-a o pravima osoba s invaliditetom, održat će se 29. i 30 maja u Sarajevu u okviru projekta PERSON, koji finansira Evropska unija, a u organizaciji Saveza organizacija za podršku osobama sa intelektualnim teškoćama FBiH– SUMERO.

Učešće u Konferencije koja predstavlja odličnu priliku za razmjenu iskustava uzet će brojni stručnjaci iz domaćih i međunarodnih organizacija koje se bave ovom tematikom, socijalnih radnika, pravnika i doktora.

Konferencija će se sastojati iz tri tematska dijela. Centralna tema će biti pregled trenutne situacije u vezi sa oduzimanjem poslovne sposobnosti u Bosni i Hercegovini, dok će dio konferencije biti predviđen da se čuju i iskustva u ovoj oblasti u regionu Evropskoj uniji. Posebnu pažnju organizatori su posvetili tematici stanovanja osoba sa invaliditetom u zajednici uz adekvatnu podršku. Program Konferencije je fokusiran na teme koje se tiču pravne regulative, rehabilitacije, istraživanja i statističkih podataka, a sa kakvim su se problemima susretali u svojim sredinama reći će eksperti iz zemalja regiona, ali i Evropske unije.

Najavljujući Konferenciju, direktor Saveza SUMERO, Haris Haverić, istakao je da će predavači i eksperti iz regiona i Evopske unije kroz primjere iz prakse približiti ovaj problem javnosti te dati prijedloge za poboljšanje situacije u budućnosti.

“Konferencija će pokrenuti dijalog o neophodnosti reforme sistema starateljstva i načinima usklađivanja zakonodavstva sa međunarodnim standardima, te će također predstaviti pozitivne primjere iz prakse, moguće vidove podrške i alternative starateljstvu, koji su razvijeni na regionalnom i međunarodnom nivou“, naveo je Haverić te dodao da vjeruje da će zaključci Konferencije doprinijeti pozitivnim pomacima kada je u pitanju poslovna sposobnost i život u lokalnoj zajednici osoba sa invaliditetom.

“Veoma je bitno riješiti ovaj problem i vratiti ljudima pravo na poslovnu sposobnost. To uključuje pravo na donošenje odluka o sopstvenom životu, pravo na rad, pravo na imovinu, pravo na brak, pravo na glasanje i sl.“, naglasio je Haverić ističući Član 12. Konvencije o pravima osoba s invaliditetom koji navodi da sve osobe “imaju pravo na poslovnu sposobnost na jednakim osnovama sa drugima”.

U proteklom periodu u okviru projekta PERSON, okupljen je tim stručnjaka koji rade na kvalitetnijim pravnim analizama domaćeg zakonodavstva i kvalitetnijih prijedlozima zakonskih rješenja koji će biti u skladu sa UN konvencijama o ljudskim pravima, a već je i pokrenut proces vraćanja poslovne sposobnsoti za dvije osobe sa područja Kantona Sarajevo. Pored toga kroz istraživanja se došlo do podataka o broju osoba sa oduzetom poslovnom sposobnošću, ali i do stavova stručnjaka prema ovom problemu. Kao rezultat toga uspostavljani su kontakti sa međunarodnim stručnjacima koji će doprinijeti razvoju modela donošenja odluka u BiH prema pozitivnim primjerima prakse u EU zemljama.

Projekat PERSON partnerski implementiraju National University of Ireland, MDRI-S Srbija, RUSIHAK Turska, ISDY Kosovo, The Shine Hrvatska i Savez Sumero FBiH. Projekat je finansiran od strane Evropske Unije kroz programe Instrument for Pre-accession Assistance (IPA) i Civil Society Facility (CSF).