Uveden vizni režim
53

Konaković o Bahreincima: Nije derogirana odluka Vijeća ministara, činimo sve da zaštitimo reputaciju BiH

N. V.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković prokomentarisao je zakonska pravila kada je riječ o boravku državljana Bahreina, kojima je 1. septembra ukinut bezvizni režim, istaknuvši da nije prekršen nijedan zakon niti odluka Vijeća ministara BiH.
Kako smo ranije pisali, bezvizni režim između Bahreina i BiH je trajao do 1. septembra. Nakon toga je grupa Bahreinaca imala problem na Sarajevskom aerodromu jer su im trebale biti naplaćene kazne zbog boravka nakon uvođenja vize.

Ministar Konaković je tada reagovao kako bi ih pustili, a kasnije je održao i sastanak sa direktorima Granične policije i Službe za poslove sa strancima, kako bi usaglasili odluku prema kojoj će biti primjenjivan Zakon o strancima i odredba koja kaže da nakon isteka bezviznog režima, u državi mogu ostati do 90 dana.

On ističe kako je tačno da je sastanak održan, ali da to ne predstavlja kršenje odluka Vijeća ministara BiH.

"Tačno je da je početkom sedmice u Ministarstvu vanjskih poslova Bosne i Hercegovine održan sastanak između predstavnika Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, te predstavnika Granične policije Bosne i Hercegovine i Službe za poslove sa strancima. Sastanak je održan sa ciljem analize zakonskih odredbi, koje se odnose na izlazak državljana Kraljevine Bahrein iz Bosne i Hercegovine, nakon stupanja na snagu viznog režima 1. septembra 2023. godine, a koji su u Bosnu i Hercegovinu ušli u toku trajanja bezviznog režima. Utvrđeno je da se prilikom izlaska iz Bosne i Hercegovine državljana Kraljevine Bahrein koji su u BiH ušli u toku trajanja bezviznog režima, primjenjuju odredbe Zakona o strancima. To znači da ničim nije derogirana Odluka Vijeća ministara o viznom režimu, s obzirom na to da je od 1. septembra 2023. državljanima Kraljevine Bahrein potrebna viza za ulazak u Bosnu i Hercegovinu, a za sve državljane Kraljevine Bahrein koji su ušli za vrijeme bezviznog režima primjenjivat će se odredbe Zakona o strancima", pojasnio je Konaković.

Na kraju je poručio kako je razlog donošenja takve odredbe jeste izbjegavanje skandala koji bi mogao biti loš po reputaciju BiH.

"Još jednom ističemo da ćemo učiniti sve kako bi našu zemlju zaštitili od svega što joj nanosi reputacijsku štetu, ali da se nijednog trenutka neće postupati suprotno zakonima naše zemlje", rekao je.