Bez odlaganja
22

Komisija za ljudska prava BiH traži da se započnu pregovori o nabavci vakcina

Dž. L.
Zgrada Parlamenta BiH (Foto: K. S./Klix.ba)
Zgrada Parlamenta BiH (Foto: K. S./Klix.ba)
Zajednička komisija za ljudska prava Parlamentarne skupštine BiH (PSBiH) uputila je u parlamentarnu proceduru inicijativu Denisa Zvizdića kojom se zadužuje Ministarstvo civilnih poslova BiH da, bez odlaganja, započne direktne pregovore o nabavci vakcina.

Prema ovoj inicijativi, od nadležnog ministarstva se traži da nabavi vaccine za najugroženije kategorije stanovništva od kompanija koje su dobile odobrenje Evropske komisije za proizvodnju i distribuciju vakcine protiv koronavirusa.

Kako navode iz Zajedničke komisije za ljudska prava, postoje određene najave da zbog proceduralnih razloga COVAX neće donijeti očekivane rezultate, te da će BiH u okviru ovog instrumenta biti među posljednjim državama članicama koje će dobiti vakcinu.

Aktivirati paket Evropske unije

Istovremeno, Komisija navodi da je potrebno u što kraćem roku aktivirati paket Evropske unije od 70 miliona eura za rani pristup vakcinama protiv COVID-a 19, koji je odobren za zemlje Zapadnog Balkana u okviru Instrumenta predpristupne pomoći (IPA II)“.

Komisija je podržala i u parlamentarnu proceduru uputila i delegatsku inicijativu Denisa Bećirovića kojom se zadužuje Vijeće ministara BiH da u roku od šest mjeseci od dana usvajanja ove inicijative u Domu naroda PSBiH, u saradnji s nadležnim organima vlasti, pripremi i u parlamentarnu proceduru uputi Zakon o zaštiti vode za ljudsku potrošnju u BiH.

U vezi sa Molbom Saveza logoraša u Bosni i Hercegovini, Komisija je odlučila da, u skladu s aktuelnom epidemiološkom situacijom, Savezu pošalje obavijest o terminu sastanka sa predstavnicima Zajedničke komisije za ljudska prava PSBiH.

Za narednu sjednicu odgođeno je razmatranje Prijedloga izvještaja o radu Zajedničke komisije za ljudska prava za 2020.godinu. Od sekretarijata Komisije zatraženo je da sačini dopunu Prijedloga izještaja, te na taj način omogući precizniji uvid razmatranih tačaka dnevnog reda na sjednicama Zajedničke komisije u navedenom periodu.

Zajednička komisija je za narednu sjednicu odgodila i razmatranje Prijedloga plana rada za 2021. godinu.

Stanje migracija u BiH

Članovi Zajedničke komisije nisu usvojili Informaciju o stanju u oblasti migracija u Bosni i Hercegovini za period januar-avgust 2020. godine, čiji je podnosilac Ministarstvo sigurnosti BiH.

U vezi s ovom tačkom dnevnog reda, Komisija je usvojila zaključak kojim od Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH i Ministarstva sigurnosti BiH traži da, u roku od 15 dana, dostave detaljnu informaciju o stanju migracija u BiH u protekloj godini, s posebnim akcentom na ilegalne migracije, uz prijedlog mjera i aktivnosti za rješavanje posljedica migrantske krize.