{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Komisija LIBE protiv suspenzije bezviznog režima za zemlje zapadnog Balkana

S
9.4.2013. u 08:30
0
1
Komisija LIBE protiv suspenzije bezviznog režima za zemlje zapadnog Balkana
0
Komisija LIBE protiv suspenzije bezviznog režima za zemlje zapadnog Balkana
Tanja Fajon
Komisija Evropskog parlamenta za građanske slobode, pravosuđe i unutrašnja pitanja (LIBE) glasala je protiv uspostavljanja mehanizma za privremenu suspenziju bezviznog režima sa trećim zemljama, saopšteno je u Briselu.
Protiv izmjena mehanizma vizne liberalizacije bila su 33 člana komisije, za njih je glasalo sedam, a tri člana bila su uzdržana.

"Komisija LIBE zauzela je veoma jasnu i čvrstu poziciju u vezi sa mogućim izmjenama pravila o slobodi kretanja. U pregovorima sa evropskim vladama i Evropskom komisijom nećemo podleći pritisku koji vrše pojedine članice EU, koje suviše brzo žele da olabave pravila za suspenziju bezviznog režima sa trećim zemljama, naročito u vezi sa građanima zapadnog Balkana", rekla je juče član Evropskog parlamenta Tanja Fajon.

Ona je naglasila da, poslije današnjeg glasanja, EU neko vrijeme neće imati na raspolaganju mogućnost privremene suspenzije bezviznog režima.

Fajonova je rekla da se pregovori o ovom pitanju vode više od godinu dana i da je razočarana zbog toga što kod pojedinih članica EU nacionalni interesi često odnose prevagu nad zajedničkim i da se to manifestuje u obliku prijetnji narodima zapadnog Balkana.

Fajonova, izvjestilac Evropskog parlamenta za viznu liberalizaciju, dodala je da će razgovori o ovom "osjetljivom" pitanju sada krenuti ispočetka.

"Ne možemo dozvoliti da ovi mehanizmi postanu politički alat za dobijanje podrške domaće javnosti. Broj lažnih azilanata sa zapadnog Balkana u pojedinim zemljama EU je zabrinjavajući, ali moramo zajedno raditi protiv zloupotrebe sistema", rekla je Fajonova.

Ona je naglasila da bi eventualno zamrzavanje bezviznog režima sa zemljama zapadnog Balkana bio veliki korak nazad za taj region.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: