vijesti
118

Kolinda Grabar-Kitarović potvrdila dolazak na dodjelu nagrade Isa beg Ishaković

Klix.ba
Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, jedna od najcjenjenijih evropskih državnica u ovom trenutku, potvrdila je svoj dolazak na svečanost dodjele Međunarodne nagrade Isa beg Ishaković.

To je za Klix.ba potvrdio predsjedavajući Komiteta za dodjelu Međunarodne nagrade Isa beg Ishaković, akademik Vjekoslav Gerc, ističući kako je posjeta predsjednice Grabar-Kitarović posebna i inspirativna jer je riječ o državnici čiji je odnos prema Bosni i Hercegovini itekako pozitivan i prijateljski i koja će zasigurno biti nosilac svih temeljnih procesa u regiji. "Ova posjeta dolazi i u duhu tradicionalno jakih i prijateljskih veza dviju kultura koje se, kroz povijest, međusobno prepliću i nadopunjuju“, kaže predsjedavajući Gerc.

Na planu međunarodne afirmacije nagrade koja nosi ime osnivača Sarajeva, nastavlja akademik Gerc, postoje, prevashodno, objektivni razlozi, a to je istaći svu raskoš naše kulturne zajednice koja je gotovo jedinstvena i koja je nastala iz sučeljavanja različitosti koje su činile naše društvo, oduvijek.

"Gradovi su prije svega kulturna i civilizacijska svjedočanstva jednoga podneblja. Sarajevo koje sam zapamtio u djetinjstvu, i Sarajevo kojemu svjedočim danas, suštinski se ne razlikuju. Ono je i dalje jedno kulturno i civilizacijsko svjedočanstvo o suživotu različitih, drugačijih. To su temelji na kojima smo, u prethodnoj deceniji, strpljivo podizali ovo priznanje, ugrađujući tako sebe i našu zajednicu u bolju i pravedniju Europu, zaključuje akademik Gerc.“